Vizuelna umjetnost

Predstavljene izložba i monografija "Banjaluka centar Vrbaske banovine"

Predstavljene izložba i monografija "Banjaluka centar Vrbaske banovine"
Foto: N.N. | Predstavljene izložba i monografija "Banjaluka centar Vrbaske banovine"

BANJALUKA - Izložba arhivskih dokumenata "Banjaluka centar Vrbaske banovine" otvorena je juče u Kulturnom centru Banski dvor, a nešto ranije predstavljena je i monografija pod istim nazivom, čiji su autori Verica M. Stošić i Nebojša Radmanović.

Osim Stošićeve i Radmanovića, autor izložbe je i Vladan Vukliš, koji je istakao da su kroz postavku pokušali da kažu ono što kroz knjigu tehnički nije moglo da se riješi, a to su fotografije koje oslikavaju duh tog vremena.

"Mnoge fotografije u određenom smislu govore same za sebe, tako da će i oni koji nisu čitali monografiju moći da isprate ovu izložbu bez ikakvih problema", kazao je Vukliš.

Posjetioci izložbe, između ostalog, mogu da vide fotografije postrojavanja 33. pješadijskog puka u Boriku 1935. godine, paradu vojnih jedinica Aleksandrovom ulicom, oficirski dom, Banski dvor, te druga zdanja iz perioda Vrbaske banovine, kao i znamenite ličnosti i bivše gradonačelnike Banjaluke.

Pričajući o monografiji Verica Stošić je rekla da su željeli da poklone gradu Banjaluka svjedočenje o svim onim događanjima koji su se odvijali od postanka do kraja Vrbaske banovine.

"Kako se odvijao život, od uprave do zdravstva, oblasti školstva i kulture, tako smo napravili jednu zaokruženu sliku o Banjaluci tog vremena na osnovu arhivske građe. Monografija ima osam poglavlja i Banjalučani danas u njoj mogu jasno da vide kako je njihov grad izgledao u ovom istorijskom periodu", kazala je Stošićeva.

Na njenu izjavu se nadovezao Radmanović, koji je kazao da je monografija plod dvodecenijskog rada i njihov dug Banjaluci jer smatraju da je njihova dužnost da kažu nešto više o ljudima koji su prije 90 godina gradili ovaj grad i pospješivali kulturni, privredni i svaki drugi život grada.

Gradonačelnik Radojičić je kazao da je to adekvatna izložba uz Dan grada.

"Taj period se posmatra kao jedan od zlatnih perioda razvoja grada i bar mi iz današnjih vremena ga vidimo kroz ono što je iz tog perioda ostalo, a to je čitavo centralno jezgro i niz građevina", napomenuo je Radojičić.

Postavka i monografija predstavljene su povodom Dana Arhiva RS i Dana grada Banjaluka, a značaj izložbe, kako je rekao Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS, ogleda se u tome što je za njenu pripremu u potpunosti korištena građa ove institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije