Vizuelna umjetnost

Preminuo Dževad Hozo, jedan od najistaknutijih bh. umjetnika

Preminuo Dževad Hozo, jedan od najistaknutijih bh. umjetnika
Foto: N.N. | Preminuo Dževad Hozo, jedan od najistaknutijih bh. umjetnika

SARAJEVO - Dževad Hozo, jedan od najistaknutijih bh. umjetnika i grafičara, preminuo je u 83. godini u Sarajevu. Tužnu vijest o smrti dragog kolege saopštio je profesor s Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Muhamed Akšamija.

Dževad Hozo posljednjih godina bio je bolestan, zbog čega je veoma rijetko napuštao svoj dom.

"Bio je to velikan koji je u tišini svoga doma, sarajevskog i neumskog, stvarao čuda, a tek ponešto od tog blaga ponekad je pokazao i javnosti. On se nije nametao pod svaku cijenu, ali svi koji su uspjeli vidjeti njegova djela, zavoljeli su ih, a kroz njih i njega, jer je u svom djelu osigurao kontinuitet komunikacije između naslijeđenog i egzistencijalnog", napisao je u emotivnom oproštaju Akšamija.

Hozo je bio akademik, profesor emeritus Akademije likovnih umjetnosti BiH.

Ljubitelji umjetnosti znaju koliki je doprinos Hozo ostavio na domaćoj umjetničkoj sceni, jer je bio osebujni grafičar, pisac, estetičar, akademik, pedagog koji je iškolovao generacije i generacije grafičara.

On je čovjek koji je cjeloživotnim angažmanom te predanim radom i ljubavlju prema grafici i studentima dao svoj monument grafici.

Potomak petrovačke i bihaćke porodice, Dževad Hozo se rodio 10. maja 1938. u Užicu. U Bihaću je završio gimnaziju i iste godine je upisao istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Studije je prekinuo i 1958. godine upisao se na Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani. Poslije diplome 1963. godine upisao je grafičku specijalku profesora Rike Debenjaka. Godine 1966. dobio je status slobodnog umjetnika sve do 1973. godine, kada je postao docent za grafiku na novoustanovljenoj Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Radio je na oblikovanju programa Collegium Artisticuma i napisao rukopis o manuelnim grafičkim tehnikama, koji je kasnije, 1988. godine, izdao pod naslovom "Umjetnost multioriginala".

Inspiraciju i preokupaciju pronalazio je u prošlosti, u materijalnoj baštini i u tekstovima bh. pisaca koji o tom vremenu pripovijedaju, kao što su Mak Dizdar i Ivo Andrić.

Samostalno je izlagao više od 40 puta, a grupno je učestvovao na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim izložbama. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za grafiku na prestižnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Datum komemorativne sjednice i sahrane akademika Hoze biće naknadno objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije