Vizuelna umjetnost

Retrospektivna izložba radova Milovana Markovića u MSU RS

Retrospektivna izložba radova Milovana Markovića u MSU RS
Foto: N.N. | Retrospektivna izložba radova Milovana Markovića u MSU RS

​BANJALUKA - Retrospektivna izložba radova Milovana - Destila Markovića pod nazivom "Destilovano lice" otvorena je u četvrtak veče u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u Banjaluci.

Postavka obuhvata period od četiri decenije, počevši od osamdesetih godina, kada je bio jedan od ključnih aktera beogradske umjetničke scene kao predstavnik nove slike i postao do tada najmlađi dobitnik "Politikine nagrade", ali i član grupe "Žestoki", koja je pokrenula kultni klub "Akademija 1982". Postavku je otvorio režiser i pisac Boris Miljković.

"Hvala za mogućnost da odradim ovako veliku izložbu. Posebno mi je drago što se to desilo ovdje u Banjaluci. Nadam se da će ovih 40 godina da pomogne nekima da vide da je umjetnost ipak mnogo važna za savremenog čovjeka", rekao je Milovan Marković, koji kroz svoje radove najčešće provlači bar-kod i jezik bar-koda, koji on u djela integriše različitim tehnikama, te tako na svojstven način prikazuje svoje viđenje svijeta te kritiku društva i sistema.

I samom postavkom retrospektivne izložbe, čiji je kustos istoričar umjetnosti Miroljub - Mima Marjanović, izražen je bunt umjetnika, koji je uspio u namjeri da poremeti uobičajenu muzejsku praksu ostvarenjem gotovo nemoguće misije postavljanja triptiha "Glasnik" velikog formata, koji visi u vazduhu, odnosno na nivou ispod plafona glavnog ulaznog hola MSU RS. Riječ je o jednom od novih radova iz serije "Barkodiranih slika", koji sa triptihom "Inkvizicija", postavljenim u centralnom dijelu postavke, čini cjelinu objedinjenu nazivom "Otmica Evrope".

Postavka je popraćena monografijom koja je posvećena umjetnikovom opusu. Autori tekstova u monografiji su Danijela Purešević, Benedikt Štegmajer, Bojana Pejić, Miroljub - Mima Marjanović i Boris Buden.

Sarita Vujković, direktorica MSU RS, navela je da je monografija rezultat rada umjetnika, njegovog dizajnera, Nemanje Mićevića i svih njih zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije