Vizuelna umjetnost

Serija grafika inspirisana muzikom "Bjesova"

Serija grafika inspirisana muzikom "Bjesova"
Foto: N.N. | Serija grafika inspirisana muzikom "Bjesova"

BANJALUKA - Izložba grafika "BoljeTi" Dajane Nedić biće otvorena sutra u 19 časova u Malom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.

Inače, Nedićeva je dobitnica Plakete Banskog dvora za 2019/2020. godinu, a riječ je o nagradi koja je uspostavljena u cilju promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banjaluke i Republike Srpske.

Nagrada će u budućem periodu svake godine biti dodjeljivana najboljim studentima završnih godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Dajana Nedić je rođena u Banjaluci 1997. godine, gdje je završila Građevinsku školu. Diplomirala je grafiku 2020. godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u klasi profesora Milana Krajnovića, koji je nadahnuto pisao o ovoj izložbi.

"Serija grafičkih listova Dajane Nedić pod nazivom 'BoljeTi' nastala je kao rezultat intenzivnog saživljavanja sa muzikom i poezijom grupe 'Bjesovi'.  Međuodnosi muzike, teksta i ogledanja autorkinog ličog iskustva, proizveli su impulse - znakove nabijene ritmom i osjećanjima. Ona nam daje uvid u svoju intimu, koju ćemo osjetiti ukoliko malo zastanemo i pustimo da nas povedu tokovi oblika", kaže Krajnović, dodajući da redoslijedom koraka: impuls - znak - matrica - grafički list, umjetnica sa svakom formom ponavlja proces kosmičkog stvaranja. 

Sama autorka izložbe kaže da je "BoljeTi" serija njenih radova inspirisanih muzikom, trenucima koje je uz nju proživjela, a koja je obilježila dio njenog života.

"Muzika energična, a opet ima unutrašnji mir i nosi poruku. Jednostavno sam poželjela da svoj doživljaj ulovim i zabilježim", rekla je Dajana Nedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije