Vizuelna umjetnost

Šesti "Banjaluka art festival": Umjetnici dobili prostor

Šesti "Banjaluka art festival": Umjetnici dobili prostor
Foto: N.N. | Šesti "Banjaluka art festival": Umjetnici dobili prostor

BANJALUKA - "Oni nama prostor, mi njima umjetnika", moto je ovogodišnjeg šestog "Banjaluka art festivala", koji sutra počinje u banjalučkom Art klubu "Prostor" izložbama Semira Avdića i Tee Kovačić.

Festival organizuje Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista "Geto" u partnerstvu s Art klubom "Prostor", a izložba će biti otvorena u 19 časova.

Semir Avdić (Knut van Brijs), kolažni umjetnik koji dolazi iz Sarajeva, predstaviće se izložbom "Abolition of Logic", u kojoj daje prikaz svakodnevice, čiju realnost ruši i ponovnim rekombinovanjem dobija nove elemente te tako stvara novu sliku stvarnosti, koja nerijetko postaje ironična, satirična i provokativna. Tea Kovačić (Shen von Shen), umjetnica iz Banjaluke, predstaviće svoje radove iz edicije "Cornered", koji se bave kritikom tradicionalnog, patrijarhalnog i heterocentričnog društva, u kojem je ženska seksualnost nešto što se negira, tabuizira te pod okriljem stida koristi kao manipulativna mjera kontrole u svrhu supresije.

Ena Mitrovski iz "Prostora" kazala je da drugi put sarađuju sa "Getom", te da, iako taj festival ne dobija dovoljno podrške, uspijeva da opstane i predstavi djelić domaće nezavisne scene.

Ona je napomenula da će sutra u kafeu "Žiža" s početkom u 20 časova u muzičkom dijelu programa nastupiti austrijska muzičarka i aktivistkinja Lana Prerad (maRie cheRie).

"Festival se nastavlja u ponedjeljak, odnosno 27. novembra na Akademiji umjetnosti Banjaluka projekcijom filma 'Gora' Stefana Maleševića", potvrdila je ona. Ovogodišnji festival je podržao grad Banjaluka.                                                                                            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije