Vizuelna umjetnost

Širom BiH obilježena “Noć muzeja”, kulturne institucije otvorile svoja vrata

Širom BiH obilježena “Noć muzeja”, kulturne institucije otvorile svoja vrata
Foto: N.N. | Širom BiH obilježena “Noć muzeja”, kulturne institucije otvorile svoja vrata

SARAJEVO, BANJALUKA – Brojnim kulturnim sadržajima širom Evrope počela je “Noć muzeja”, a u Muzeju savremene umjetnosti RS u nedjelju veče posjetioci su imali priliku da uživaju u otvaranju dvije multimedijalne izložbe. Banjalučka umjetnica Borjana Mrđa, otvorila je svoju izložbu pod nazivom "Dekorativna sopstva“, a predstavljena je i umjetnost trebinjca i Igora Bošnjaka, pod nazivom "Budućnost se ponavlja više nego istorija“.

Izložbu je otvorila pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković koja je tom prilikom istakla da su domaći umjetnici i produkcija budućnost Republike Srpske.

"Ulaganje u institucije, u projekte i programe dobija puni smisao tek onda kada se počne ulagati u ljude, u kreativnost pojedinca koji ima snagu da svojim djelovanjem, svojim talentom, svojim znanjem i svojom vizijom promijeni kompletno društvo", rekla je Đakovićeva.

Ona je naglasila da je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske prepoznao značaj domaćeg stvaralaštva i produkcije.

"Posebno me raduje što vidim da su brojne preporuke Ministarstva prosvjete i kulture proizašle iz naše kulturne politike, kroz Strategiju razvoja kulture, prihvaćene i usvojene. Jedan od osnovnih ciljeva naše Strategije jeste i biće podrška domaćim umjetnicima i ulaganje u njihov kreativni i profesionalni potencijal i razvoj", dodala je Đakovićeva.

Muzej savremene umjetnosti organizovao je za sve posjetioce niz multimedijalnih sadržaja – izložbi i koncerata.

Ovogodišnja tema "Evropske noći muzeja" je "Moć muzeja".

U fokusu ovogodišnjeg programa je povezivanje akademija umjetnosti Banjaluke i Trebinja, te otvaranje novog rekonstruisanog prostora Muzeja. Tako je u južnom dijelu zemlje, tačnije trebinjskom Muzeju Hercegovine otvorena izložba "Putujuće šare Srbije" kojom akademska slikarka Milica Živadinović oživljava ornamentiku srpskih ćilima slikarskim i video radovima, kao i oslikavanjem nakita.

Sama autorka je pojasnila da je većina izloženih slika dio njenog većeg projekta “Ornamenti Srbije, pirotski ćilim”, ali da im je pridružila i nekoliko djela iz ciklusa “Kosmo oko”.

“Sve ovo nije slučajno, jer su ove šare deo genetskog koda našeg čoveka od praistorije do danas, jer se ove šare mogu naći i na grnčariji i raznim drugim umjetninama svuda u svetu, a motivi našeg ‘pirotskog ćilima’ u toj ornamentici vrlo važni”, kazala je Živadinović, napominjući da, osim slikarstva, oslikavanja nakita i video radova, priprema i jednu knjigu na ovu temu.

Izložbu je otvorila Marina Cvetoković, muzejski savjetnik iz Etnografskog muzeja  Beograd, koja je napomenula da trebinjska publika u narednim danima ima priliku da pogleda tridesetak radova vrlo maštovitih umjetničkih djela.

“Milica neumorno istražuje ornamentiku pirotskog ćilimarstva koja predstavlja najsavršeniji vid srpskog tradicionalnog tekstilnog stvaralaštva, gde pored prepoznatljivog kolorita, ornamentalne podele prostora i savršene tkačke tehnike, osnovni pečat ovom stvaralaštvu daju raznovrsni motivi koji su svuda oko nas, ali su interpretirani na potpuno drugačiji, moderan i savremen način u kome je Milica te motive uspela ponovo oživeti još razigranijim motivima”, kazala je Cvetkovićeva.

U Zemaljskom muzeju BiH je takođe brojnim sadržajima tokom vikenda obilježena “Noć muzeja”.

"Muzeji širom BiH pozvani su da učestvuju u ovogodišnjoj proslavi “Noći muzeja” te da kroz temu Moć muzeja istraže na koje sve načine mogu pozitivno uticati na društvo i svijet oko sebe. Nakon dvije pandemijske godine u kojima nije bilo moguće prikladno obilježiti međunarodnu manifestaciju Dan i noć muzeja, konačno se vraćamo otvorenih vrata", naveli su iz Zemaljskog muzeja.

Tradicionalna manifestacija Noć muzeja nakon dvogodišnje pauze okupila je brojne posjetioce i u Narodnoj biblioteci "Branko Radičević", gdje su posjetioci uživali razgledajući izložbu koju čine tradicionalni muzički instrumenti  iz bogate riznice Muzeja Republike Srpske pod nazivom "Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata", čiji je autor Sanja Pupac.

Tokom večeri svoja umjetnička djela predstavili su mladi umjetnici Dobrica  Popović i  Nedeljko Vučanović, te Dajana Ćuk.

Noć muzeja upotpunili su i radovi sa motivima Derventskog veza nastali u radionicama  koje se održavaju u biblioteci, te humanitarna izložba slika nastalih u školi slikanja koja se održava u prostorijama ove kulturne ustanove. Dervenćani su uživali i u zvukovima frule i pjesme Smilje Đuričić i Zorke Malinović, rijetkih umjetnica koja njeguju tradicionalni zvuk.

„Naša ustanova se nakon dvogodišnje pauze ponovo pridružila održavanju 'Noći muzeja', a naš cilj je da putem kulturno-istorijskog nasljeđa što više prezentujemo muzej i muzejsku djelatnost i to sve sa ciljem formiranja zavičajnog muzeja u Derventi", rekla je direktorica Narodne biblioeteke "Branko Radičević" Mirjana Plisnić. Naglasila je da je ovogodišnja manifestacija bila u znaku slikarstva, ali i izložbe tradicionalnih muzičkih instrumena, a posjetici su mogli vidjeti i Rubensovu cijev, napravu koja spaja fiziku i muziku, a koju je napravio Dervenćanin Boris Milojević.

Vrata bibliteke za sve posjetioce bila su otvorena od osam časova pa sve do ponoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije