Vizuelna umjetnost

Sporna izložba visoke mode Žan-Pola Gotjea stigla u Beograd

Sporna izložba visoke mode Žan-Pola Gotjea stigla u Beograd
Foto: N.N. | Sporna izložba visoke mode Žan-Pola Gotjea stigla u Beograd

Muzej savremene umjetnosti u Beogradu (MSUB) prvi put u 55-godišnjoj istoriji predstavlja izložbu visoke mode - postavku vjenčanica francuskog modnog kreatora Žan-Pola Gotjea, koja gostuje na inicijativu v.d. direktora Viktora Kiša, uprkos protivljenju kustoskog tima, a otvorena je virtuelno.

Prilikom otvaranja puštene su poruke Gotjea i kustosa tog projekta u produkciji Muzeja lijepih umjetnosti u Montrealu Tijeri-Maksima Lorioa.

Izložbu "Ljubav je ljubav - radost vjenčanja za sve" proglasila je otvorenom pop pjevačica Ida Prester, koja je bila i voditeljka online ceremonije, započete izrazima zahvalnosti institucijama i sponzorima, kao i dugogodišnjoj Gotjeovoj saradnici Jelki Musić, koja je porijeklom iz Srbije.

Uklanjanje dijelova izložbe akvizicija MSUB bio je i jedan od razloga negodovanja cijelog kustoskog tima MSUB, koji smatra da je time narušena prvobitna koncepcija, ali i da eksponatima kao što su Gotjeove vjenčanice nije mjesto u Muzeju savremene umjetnosti.

Kustosi smatraju i da je, u vrijeme kada se "muzeji globalno suočavaju sa problemom zatvaranja ili smanjenog broja posjetilaca usljed širenja pandemije, ideja investiranja u izuzetno skupu putujuću 'blokbaster' izložbu, od koje se očekuje da donese profit velikom posjetom, odraz krajnje nestručnog, nekompetentnog i društveno neodgovornog vođenja instititucije".

Uprava MSUB vjeruje, međutim, da je upravo Gotjeova putujuća izložba odraz praćenja svjetskih trendova i način za sticanje nove publike.

"Prateći najsavremenije muzejske trendove, i MSUB otvara vrata za novu publiku i sadržaje visoke mode", rekla je Ida Prester na otvaranju, ističući da se MSUB time našao u društvu svjetskih muzeja.

Posjetioci će izložbu, koja obuhvata 38 vjenčanica visoke mode, moći da obiđu u manjim grupama i unaprijed zakazanim terminima sve do 14. februara 2021. godine, po cijeni od 10 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije