Vizuelna umjetnost

Status samostalnih umjetnika sve bliži rješenju

Status samostalnih umjetnika sve bliži rješenju
Foto: N.N. | Status samostalnih umjetnika sve bliži rješenju

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture RS objavilo je Prijedlog zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, a zainteresovani mogu na njihovoj internet stranici da se upoznaju sa istim i da izvrše uvid u predložena zakonska rješenja prije njihovog slanja u dalju proceduru.

Cilj utvrđivanja statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi je podsticanje umjetničkog i kulturnog stvaralaštva umjetnika i stručnjaka u kulturi Republike Srpske, te utvrđivanje administrativnih i finansijskih mjera za jačanje njihovog umjetničkog i stručnog stvaralaštva, pojasnili su iz Ministarstva.

Prijedlog zakona pripremilo je resorno ministarstvo, a njime su propisani uslovi i način sticanja statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, njihova prava i obaveze, vođenje evidencije, obezbjeđivanje sredstava te druga pitanja koja su značajna za ovu kategoriju.

Lica koja na osnovu opštih i posebnih uslova steknu status samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi stiču prava obaveznih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezaposlenosti i dječje zaštite.

"Samostalni umjetnik je umjetnik koji samostalno, u vidu jedinog zanimanja, stvara autorska djela iz oblasti umjetnosti ili izvodi i interpretira umjetnička ili autorska djela iz oblasti umjetnosti i kulture", pojasnili su iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Samostalni stručnjak u kulturi je, kako se dalje navodi, stručnjak koji samostalno, takođe u vidu jedinog zanimanja, stvara autorska djela i obavlja istraživačke, umjetničko-saradničke, teorijsko-kritičke, edukativne i specijalističke, producentske i organizatorske poslove iz oblasti umjetnosti i kulture, a sve u skladu sa zakonom, kojim se uređuje oblast kulture. Postupak dodjele statusa samostalnog umjetnika, odnosno samostalnog stručnjaka u kulturi sprovodi se putem javnog poziva koji raspisuje Ministarstvo prosvjete i kulture.

"Ministarstvo je odlučilo da stručnu raspravu provede na način da tekst nacrta dostavi svim udruženjima u kulturi koja imaju utvrđen status, kao subjektima koji u svom članstvu imaju najveći broj umjetnika i stručnjaka u kulturi, a sve sa ciljem da se doprinese izradi što kvalitetnijeg prijedloga zakona koji će kao takav biti upućen u Narodnu skupštinu RS na usvajanje", navela je Tanja Đaković, pomoćnica ministra za kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije