Vizuelna umjetnost

Žarić o kontroverznoj izložbi: Religija modi služi kao inspiracija

Žarić o kontroverznoj izložbi: Religija modi služi kao inspiracija
Foto: N.N. | Stefan Žarić o kontroverznoj izložbi: Religija modi služi kao inspiracija

I posljednjeg vikenda u ovoj godini Muzej savremene umjetnosti u Beogradu organizovao je još jedno stručno vođenje kroz izložbu "Ljubav je ljubav: Radost vjenčanja za sve Žan-Pol Gotje", kao i radionice namijenjenu djeci, koje su naišle na izuzetno interesovanje.

Tema trećeg stručnog vođenja istoričara mode Stefana Žarića bila je "Bogorodica kao modna ikona: Religija u modnom dizajnu Žan-Pola Gotjea".

"Uprkos činjenici da je kroz istoriju religija modu često sankcionisala te na izvestan način i diktirala, ona je neretko modi služila i kao inspiracija. Dizajneri katoličke provenijencije, poput Kristobala Balensijage, Donatele Versaće, Dolćea i Gabane, modne kuće 'Prada' te Gotjea lično su kroz svoje modne izraze omažirali, ali i kritikovali hrišćanstvo, odnosno katolicizam. Tako se ikonografija katolicizma, oličena pre svega u figuri Bogorodice, to jest Device Marije, našla kao centralna tema Gotjeove kolekcije za proleće 2007. godine pod nazivom 'Madone'", istakao je Žarić.

Prema njegovim riječima, upravo je jedna kreacija iz kolekcije "Madone", i to ona kojom je revija otvorena, uvrštena i u postavku Muzeja savremene umjetnosti. "Crpeći inspiraciju iz bogatog repertoara istorije katoličke umetnosti, od gotičkih vitraža, pozlaćenih devocionalija pa do različitih - što tradicionalnih što folklornih i kolonijalnih - predstava Bogorodice, Gotje na provokativan, ali istovremeno i visokoestetizovan način pretvara Devicu Mariju u modnu ikonu. Kroz osvrt na religiozne elemente u dizajnu Žan-Pola Gotjea, vođenje je osvetlilo kontroverzan dijalog između religije i mode", kazao je Žarić.

Najmlađi posjetioci prisustvovali su radionicama pod nazivom "Izrada aksesoara i maski za glavu", koje je vodila Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog, a bile su namijenjene djeci uzrasta od četiri do 12 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije