Vizuelna umjetnost

Stomatolog iz Aleksinca fotografije pretvara u umjetnička djela

Stomatolog iz Aleksinca fotografije pretvara u umjetnička djela
Foto: N.N. | Stomatolog iz Aleksinca fotografije pretvara u umjetnička djela

ALEKSINAC - Četrdesetogodišnji Dušan Ostojić iz Aleksinca u Srbiji, stomatolog koji se nekoliko godina "borio" na strani "sedme sile", u posljednje tri godine aktivno se bavi raznim oblicima digitalne umjetnosti, a posebno tehnikom digitalnog akvarela i grafike.

Mala umjetnička djela stvara od fotografija.

"U glavi imam grubu skicu slike koju želim da uradim. Krenem od fotografije koja približno najviše odgovara tom zamišljenom delu. Kroz digitalne alatke tu fotografiju obradim da od nje bude kompozicija slike koja mi se u potpunosti dopada. Onda krećem sa ubacivanjem boja, često dodatno oslikavam ili pokušavam da dobijem vedrinu, kolorit radosti i optimizma. Kada postignem taj efekat, znam da je slika gotova. Iako u svom radu koristim kompjuter, softver i štampač, sve moje slike su unikati", navodi Ostojić.

Priča kako je preko stomatologije i novinarstva došao do umjetnosti.

"Odrastao sam u porodici koja je negovala vaspitanje i odrastanje uz umetnost. U mladosti nikada nisam imao dovoljno hrabrosti da pružim korak ka umetnosti jer sam bio nesiguran, da li će se moji radovi nekome dopasti ili ne, a sa druge strane činilo mi se da je bavljenje umetnošću dobrim delom obesmišljeno. Na svu sreću, mladalačka traganja i dalji razvoj duha su me ubedili da je umetnost večna, samo se menjaju njeni oblici masovnog interesovanja", kaže Ostojić.

Ističe da je interesovanje ljudi veliko, te da radi slike i po narudžbini, ali nerado na klasičan način.

"Više bih voleo da imam mogućnosti da popričam sa čovekom koji poručuje sliku, kako bih se što bolje upoznao sa onim šta čovek očekuje od porudžbine, da li teži slici koja će što više ličiti na original, ili pak ostavlja meni kao autoru da budem potpuno slobodan u radu, i da sliku predstavim po ideji koju dobijem u toku samog rada", navodi on i dodaje da, na njegovu radost ili nesreću, ne živi od slikarstva, tako da ima visok nivo samostalnosti i u izboru tema.

Više o njegovim radovima ljubitelji umjetnosti mogu da saznaju na sajtu "Artprint studio by Dusan Ostojic".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije