Vizuelna umjetnost

Stranački aktivisti pohrlili na likovnu koloniju

Stranački aktivisti pohrlili na likovnu koloniju
Foto: N.N. | Stranački aktivisti pohrlili na likovnu koloniju

DOBOJ - Stranački aktivisti, odbornici i lokalni funkcioneri bili su brojniji od slikara na otvaranju likovne kolonije i galerije u Domu kulture u Kožuhama, pa su neupućeni mogli steći utisak da je riječ o preuranjenom predizbornom skupu, a ne likovnom saborovanju.

Likovnu koloniju je po četvrti put organizovalo Kulturno-umjetničko društvo "Miloš Kupres" iz Kožuha, učestvovalo je 15 afirmisanih umjetnika mahom iz Doboja, a ekologija kao tema ovogodišnje kolonije dovela je odbornika SP-a Srđana Todorovića na ovu manifestaciju.

"Ja sam u ulozi direktora Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS došao u kontakt sa MZ Kožuhe, odnosno mještanima kroz jedan manji ekološki projekat, imali smo nabavku i postavljanje ekološkog mobilijara u Kožuhama i uređenje seoskog groblja", pojasnio je Todorović.

Najbrojniji su bili aktivisti SDS-a. Njihovu pažnju je držao akademski vajar Drago Handanović, koji smatra da se umjetnost može vratiti u domove kulture, koji su nekada bili kultna mjesta u ruralnim sredinama.

"Ovo je primjer da može jer ja 60 godina putujem u ovom pravcu, u pravcu Kožuha. Radio sam u Kulturno-propagandnom centru. Ja sam dolazio ovdje i prije 60 godina", kazao je Handanović.

On je zajedno sa slikarkom Anjom Rakić postavio izložbu djela nastalih na prethodne tri kolonije.

"Išli smo ka tome da odaberemo po dva-tri rada svakog umetnika, da to baš bude onako najkvalitetnije, da ne izgubi neki koncept i smisao, tako da su svi zidovi urađeni sa nekom  posebnom logikom", navodi Anja Rakić.

Goran Savić, predsjednik KUD-a "Miloš Kupres", kaže da se mogu pohvaliti da imaju 102 umjetnička djela.

"U naše selo umjetnici dolaze širokog srca, pošto smo mi dobri domaćini. Imaju obavezu da ostave dva djela", kaže Savić.

"Kao neko ko je iz Kožuha, ja sam ponosan na ovakve događaje", ističe Dejan Starčević, nekadašnji odbornik SDS-a, sada direktor dobojske "Toplane", koji priznaje da je bio skeptičan, ali je podržao ideju o koloniji.

"Grad Doboj i gradonačelnik su nam pomogli, dali su nam ta inicijalna sredstva", kaže Starčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije