Vizuelna umjetnost

Svijet zatečen ljepotom slika Željke Paić

Svijet zatečen ljepotom slika Željke Paić
Foto: Ilustracija | Svijet zatečen ljepotom slika Banjalučanke

BANJALUKA - Rad pobjeđuje sve predrasude i ruši sve barijere. Nije lako biti umjetnik u Bosni i Hercegovini i predstavljati je negdje u svijetu, ali s druge strane situacija od vas traži da budete izvrsni, a zar to nije najbolje što vam se moglo desiti.

Kazala je to za"Nezavisne" Željka Paić, akademska slikarka iz Banjaluke, povodom izložbe "The Other Art Fair" u Londonu, na kojoj je bila jedini predstavnik iz BiH. Paićeva, koja je inače rođena u Prijedoru, je po povratku u Banjaluku, gdje živi i stvara, podijelila svoje utiske o tamošnjem predstavljanju, rekavši da je ova izložba za nju bila veliko iskustvo.

"'The Other Art Fair London' posjeti u prosjeku 14.000 ljudi iz cijelog svijeta. Upoznala sam mnogo umjetnika, galerista, ljubitelja umjetnosti i ostvarila veoma korisne kontakte. Najčešća reakcija na moje radove je bila 'vau'! U toj gužvi vrlo je teško biti primijećen i dobiti iskrenu impulsivnu reakciju, morate biti izvrsni", priča ona.

Ipak, da je dostigla taj nivo izvrsnosti dokazuje činjenica da je od 700 umjetnika, koliko ih je konkurisalo za tu izložbu, prošla prvo u 127, a zatim u top pet umjetnika.

"Dobila sam mnogo ponuda za izložbe i saradnju sa galeristima i kolekcionarima, tako da je ova izložba preokret u mojoj karijeri. Mnogi posjetioci koji studiraju likovnu umjetnost i arhitekturu u Engleskoj su dolazili po savjete i već su znali neke moje radove koji nisu bili izloženi", kazala je Paićeva.

Istakla je da je bilo veliko zadovoljstvo predstavljati BiH u svjetlu umjetnosti jer mnogi posjetioci ili nisu znali da postoji ili su odmah regovali da je znaju po ratu.

"Mnogi su prvi put čuli za Banjaluku i izrazili želju da dođu. Imala sam gošću iz Minhena, mladu istoričarku umjetnosti, koja je prvo vidjela moje slike na Instagramu i odlučila da dođe u London da ih vidi uživo, a sad planira da piše o mom radu na svom blogu. Takođe, planira da dođe u Banjaluku ubrzo", rekla je ona.

Napomenula je da niko iz BiH nije posjetio izložbu, ali je upoznala neke goste iz Srbije, Hrvatske i Slovenije koji su došli specijalno na taj događaj. "Ono što me posebno raduje je da sam za tako kratak period uspjela da ostvarim i prijateljstva sa umjetnicima širom svijeta koji su mi nesebično dali savjete i riječi podrške", istakla je umjetnica.

Paićeva, koja radi tehnikom akrilik na platnu, je osim Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci završila i arhitektonsko-građevinski fakultet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije