Vizuelna umjetnost

Tuzlanski fotograf okitio se 50. zlatnom medaljom u karijeri

Tuzlanski fotograf okitio se 50. zlatnom medaljom u karijeri
Foto: N.N. | Tuzlanski fotograf okitio se 50. zlatnom medaljom u karijeri

TUZLA - Tuzlanski fotograf Samir Zahirović na Međunarodnom foto-konkursu "Güler Ertan" u Turskoj za svoje fotografije dobio je zlatnu medalju i pohvalu.

To je 50. zlatna medalja koju je ovaj fotograf osvojio.

Na takmičenju je učestvovalo 1.476 fotografa iz 29 zemalja sa 5.402 fotografije, a Zahirović je izdominirao u sektoru fotografije. Festival je nazvan po Güler Ertan, prvoj profesorici fotografije u Istanbulu.

"Članovi žirija su od predsjednika Svjetske asocijacije fotografa, predsjednika turskog foto-saveza, pa do same Güler Ertan. Oni imaju veoma stroge kriterije što se tiče primljenih fotografija. Primljene su tri moje fotografije, a dvije su nagrađene. Sama izložba je bila u jednoj fantastičnoj galeriji u centru Taksima", ispričao je Zahirović za "Nezavisne".

Nagrađena fotografija pokazuje ljubav u doba korone, dvoje mladih sa maskama. Kako autor priča, radio je fotografije jednom tuzlanskom glumcu pa je predložio da sa koleginicom pozira u maskama.

"Drago mi je da je ta fotografija prošla. Ta kategorija se zvala 'Ljubav'. Možda zbog čitave pandemije tako je i prošla i odabrana", ističe ovaj fotograf.

On je tri puta zaredom proglašavan najboljim fotografom BiH od strane Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH.

"Ja sam tri godine najuspješniji fotograf BiH. Vjerovatno i ove godine, ne znam kako su ostali bili uspješni. Dobra je tu konkurencija, pogotovo kolege iz Kluba Banjaluka koji ima sjajne fotografe. Mi kao Foto-klub Tuzla uvijek smo drugi, odmah iza Banjalučana. Lijepa je to stvar. Mi stariji autori smo se izvukli sa međunarodnim znanjem pa i žiriramo i prepuštamo mlađima da dobiju nagrade", kaže Zahirović.

Posebno je ponosan na činjenicu da je medalja iz Turske 50. zlatna u njegovoj kolekciji. Tvrdi da mu je draga prva zlatna medalja koju je osvojio 2016. godine u Slovačkoj, ali i ova iz Turske.

"Pored tih fotografskih priznanja, meni je jedno od najdražih priznanja 'Tuzlanska lenta' koju sam dobio za doprinos. Nekome ko je rođen u ovom gradu to je posebno značajno", ističe ovaj Tuzlak.

On je počeo fotografisati tokom rata, prvo za novine "Front slobode". Tada je fotografisao dnevne aktivnosti u gradu. Nakon toga radio je za televiziju FS3 te Tuzlansku televiziju kao kamerman. Odlazeći na ratište, nosio je i fotoaparat.

"U Ahenu sam 1995. imao prvu izložbu ratnih fotografija... Ratna razaranja, dolazak prvih izbjeglica iz Srebrenice. Potom sam radio u firmi za fotografa koji je možda najbolji fotograf za arhitekturu u Njemačkoj i od njega sam stvarno dosta naučio. S vremenom sam najviše zavolio portrete i to i danas radim", naglašava Zahirović. Digitalna revolucija omogućila je svima da mogu stvarati fotografije i to Zahirović smatra pozitivnim.

"Bitno je da zabilježite trenutak. Fotoaparat je alat. Vi ako znate napraviti fotografiju, napravit ćete je i mobitelom. Naravno, fotoaparat daje više mogućnosti. Ljudi danas mobitelom stvaraju dobre fotografije. Tehnologija se ne može zaustaviti, a naše je da se prilagodimo", ističe on.

Međutim, naglašava da ga žalosti što mladi nisu zainteresovani za umjetničku fotografiju.

"Mlade je danas teško motivisati. Neki ne trpe kritike. On stavi na Facebook fotografiju, ima hiljadu lajkova, a kada mi kritikujemo tu fotografiju on kaže da ona ima toliko lajkova. Imamo problem s tim mlađim snagama da ih motivišemo. Nažalost, nedostaje mlađih autora, koji ne žele da se okupljaju po klubovima i na taj način se bave fotografijom. Više su za neke online i brže instant varijante", priča ovaj fotograf.

On podsjeća da su fotografi u BiH okupljeni u Asocijaciju za umjetničku fotografiju u BiH, a koja je opet član svjetske fotografske organizacija FIAP. Pod njihovom palicom se održavaju razne izložbe i bh. autori ostvaruju uspjehe i na međunarodnim izložbama.

Zahirović u naredno vrijeme priprema zanimljivu izložbu s Kube.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije