Vizuelna umjetnost

U čast 91. godišnjice osnivanja: Duh Banjaluke na dvije izložbe MRS

U čast 91. godišnjice osnivanja: Duh Banjaluke na dvije izložbe MRS
Foto: N.N. | U čast 91. godišnjice osnivanja: Duh Banjaluke na dvije izložbe MRS

BANJALUKA - Muzej Republike Srpske (MRS) ove godine obilježava 91 godinu rada i postojanja. Povodom Dana muzeja u petak u 19 časova biće predstavljene izložbe "Banjaluka u prošlosti i danas" i "Banjaluka na starim razglednicama".

Autor izložbi je Liljana Korać, a MRS, kako je saopšteno iz ove institucije, raspolaže bogatim fondom predmeta ili eksponata, te bibliotekačkim fondom. Jedan dio eksponata je izložen u stalnoj postavci, a drugi dio se čuva u depoima. Prvi upravnik Muzeja Špiro Bocarić bio je veliki entuzijasta i za 10 godina svog rada prikupio je veliki broj muzejskih predmeta. Među mnoštvom tih predmeta nalazio se i veliki broj fotografija koje se odnose na nekadašnji način života u Banjaluci.

"Povodom Dana muzeja odlučili smo da posjetiocima prikažemo dio ove bogate i značajne zbirke foto-dokumentacije, predstavljajući izložbe 'Banjaluka u prošlosti i danas' i  'Banjaluka na starim razglednicama'. Ove foto-dokumentarne izložbe su bile predstavljene u prethodnim periodima u Muzeju RS, gdje su izazvale veliko interesovanje građana", kaže Liljana Korać, dokumentarista MRS.

Na izložbi "Banjaluka na starim razglednicama", ističe dalje, prikazano je 36 razglednica grada koje obuhvataju period od austrougarske vladavine do početka Drugog svjetskog rata.

"Izložba, putem razglednica, otkriva autentičan izgled grada na Vrbasu, gdje se vidi kako je grad izgledao krajem IX i u prvoj polovini XX vijeka. Vjerno je prikazan izgled grada i okoline, važnijih objekata, ulica", navodi Koraćeva.

Banjaluka je grad koji se konstantno razvija i širi, ističe ona, čemu najbolje svjedoče fotografije koje su prikazane na izložbi "Banjaluka u prošlosti i danas".

"Na 38 fotografija koje su načinjene iz istog ugla u različitim vremenskim epohama može se vidjeti razvoj grada (građevine, ulice, mostovi itd). Fotografije ukazuju na veliku transformaciju Banjaluke iz male varoši u moderan evropski grad", zaključila je Ljiljana Korać.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije