Vizuelna umjetnost

U organizaciji HKD "Napredak": Kolonija "Bistarac" okupila brojne umjetnike

U organizaciji HKD "Napredak": Kolonija "Bistarac" okupila brojne umjetnike
Foto: N.N. | U organizaciji HKD "Napredak": Kolonija "Bistarac" okupila brojne umjetnike

LUKAVAC - Sedma međunarodna likovna kolonija "Bistarac", u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", održana je u Lukavcu, a ove godine su na koloniju, osim domaćih, došli i umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

"Sedam godina radimo da izgradimo nešto prepoznatljivo, profesionalno i da na neki način dosegnemo nivo visoke umjetnosti i kvaliteta. Mene je ove godine posebno obradovalo što su građani Lukavca prepoznali kvalitet i podržali to svojim dolaskom", kazao je multimedijalni umjetnik Branislav Lukić.

Zanimljivo je da je ove godine učešće u koloniji uzeo i likovni umjetnik koji je teolog i završio je pravoslavnu bogosloviju.

"Bilo je ugodno raditi jer je atmosfera divna, iako smo došli sa svih strana i nikada se do sada nismo vidjeli. Svi umjetnici su se uklopili u jednu mašinu i kao da se znamo 100 godina", naveo je dobojski umjetnik Mišo Damjanović.

Među onima koji prvi put slikaju u Lukavcu je bio i Aleksa Vidaković iz Banjaluke.

"Generalno, kolonije su lijep gest da se umjetnici upoznaju, vide, podijele iskustva i dragocjeno vrijeme na najkvalitetniji način. Ove slike što ostaju iza nas svjedoče o vremenu koje smo proveli tu i govori da smo mi stvarno bili prisutni", kaže on.

Do njega je slikao zagrebački umjetnik Hrvoje Marko Peruzović, koji smatra da su kolonije dragocjeno iskustvo.

"Volim ići na kolonije. Prije svega, vidim neke svoje prijatelje koje sretnem jednom godišnje, a i upoznam i neke nove ljude, te tako dogovorimo izložbe i neke druge kolonije. Krug se širi i to je baš lijepo", rekao je Peruzović.

Inače, kolonija "Bistarac" održana je u dvorištu katoličke crkve Svetog Ante Padovanskog u Lukavcu, koja je nacionalni spomenik.

"Cilj kolonije je da pružimo upečatljivu sliku o našem gradu, da umjetnici ponesu lijepu priču odavde i da nam se rado vraćaju. Nije slučajno da neki dolaze treći put i rado nam se odazovu te šalju preporuke svojim kolegama", kazala je Božana Vilušić Tomić, predsjednica HKD "Napredak".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije