Vizuelna umjetnost

Učenica iz Banjaluke slika ikone

Učenica iz Banjaluke slika ikone
Učenica iz Banjaluke slika ikone

Bilo koju sliku da ima ispred sebe 15-godišnja Ella Jović, inače učenica prvog razreda Tehnološke škole u Banjaluci, može da uradi njenu dostojnu repliku.

Slikanjem se počela baviti još od ranih razreda osnovne škole, gdje je pokazivala veliki talenat kako tvrde nastavnici i poznavaoci umjetnosti, a njene slike pretežno su završavale na školskim izložbama.

Mlada Ella se kasnije našla i u svijetu ikonografije.

"Slikati sam počela vrlo rano, uvijek sam nešto šarala i to me opuštalo. Često kad se dotaknem crtanja odlazim u svoj svijet, gdje ništa oko sebe ne primjećujem. Najviše volim da crtam portrete i pejzaže, a posljednju godinu dana počela sam se baviti i slikanjem svetaca", priča nam ova mlada umjetnica.

 Ona dodaje da je u svijet ikonografije odlučila da uđe slučajno jedne večeri kada se zatekla sama u kući, pa od dosade nije znala šta da radi, a slika velike seobe Srba koju je vidjela na nekoj kutiji učinila joj se dosta zanimljivom.

"Odlučila sam da je pokušam nacrtati na listu bloka. To je za mene bilo jedno novo iskustvo, nikad do tada nešto tako složeno nisam radila. Pretežno sam slikala nešto lakše teme koje sam viđala na drugim slikama", kaže Ella.

Kad su roditelji vidjeli da njihova kćerka ima dosta dara čak i za tako komplikovane slike, upisali su je na kurs slikanja, a da se počne baviti ikonografijom Ellu je ipak podstakao njen otac.

Njene slike - pored toga što ukrašavaju porodični dom - nalaze se i po kućama prijatelja i rodbine, jer ova umjetnica slike redovno poklanja za razne prilike.

"Iza sebe imam još nekoliko ikona među kojima se izdvajaju ikona svetog Đorđa i Kosovka djevojka koje sam poklonila rodbini i prijateljima, a tu i tamo dobijem i pokoju ponudu od ljudi koji traže da im naslikam nešto", govori Ella.

Da bi završila ikonu nije joj potrebno mnogo vremena, ali, kako ističe, pretežno voli da ih radi noću jer tada ima dosta inspiracije.

"Slike pretežno radim akrilnim i uljanim bojama, a da bih naslikala jednu ikonu, pored repromaterijala, potrebna mi je samo njena mala slika jer još nisam usavršila crtati iz mašte, ali radim na tome", kaže Ella.

Osim što dobro slika, ova mlada umjetnica bavi se bodipejntingom, piše pjesme, ali i ljubavne romane.

"Jednu od svojih prvih pjesama napisala sam u šestom razredu mami za 8. mart", dodaje Ella koja ima želju da i dalje napreduje u svijetu umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije