Vizuelna umjetnost

Umjetnost koja omotače pretvara u otvorene enterijere

Umjetnost koja omotače pretvara u otvorene enterijere
Foto: Borislav Brezo | Umjetnost koja omotače pretvara u otvorene enterijere

BANJALUKA - Izložba "Umjetnost van okvira" akademske slikarke Željke Paić otvorena je u utorak veče u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora.

Paićeva je svoja djela izlagala u galerijama širom svijeta, a ovo je njena prva samostalna izložba u Banjaluci. O postavci koja obuhvata radove nastale u periodu između 2016. i 2021. godine govorili su Mladen Matović, direktor Banskog dvora, Siniša Vidaković, istoričar umjetnosti, i autorka. Samom otvaranju prethodio je i svojevrsni intervju koji je Vidaković vodio sa Paićevom, a osim priče o umjetnosti, bilo je riječi i o inspiraciji, čitanju i životu uopšte.

Postavka se može pogledati do kraja oktobra, a posjetioci imaju priliku da vidi dvije serije "Arhislike", apstraktnu geometriju, i "Okvir".

Izložen je i video-rad brazilskog umjetnika koji se zove Gabriel Paproti, a bavi se animacijom i 3D-om. Gabriel je bio inspirisan Željkinom slikom "Strength" i pretvorio ju je u animaciju sa veoma zanimljivim vizuelnim i zvučnim efektima.

"Dugo sam čekala na svoju izložbu u gradu u kojem živim već 15 godina, ali mi je zadovoljstvo da se dešava u Banskom dvoru, koji prolazi kroz preporod zahvaljujući Mladenu Matoviću i njegovom timu, koji svoj posao rade veoma profesionalno i na visokom nivou. U umjetnosti poimanje vremena nije isto kao u ostalim profesijama. Za nas umjetnike pet godina je malo, jer mi trebamo baš toliko vremena da napravimo kvalitetnu izložbu. Isto tako, bilo bi mi žao da publika u Banjaluci ne pogleda moje radove, koji su još tu, jer mnoge slike koje su sad u kolekcijama širom svijeta nije imala priliku da vidi, a to je sigurno 40 odsto mojih radova", kazala je Paićeva.

Istoričar umjetnosti Siniša Vidaković kaže da omotači slika Željke Paić postaju otvoreni enterijeri u kojima osmišljena fleksibilna polja korespondiraju sa međuprostorima otkrivajući postojanje stimulisane tenzije kojom ona disciplinovano gospodari.

"Sa lakoćom sliku i njen prostor rasklapa i sklapa. U momentima je dovodi u zonu mogućeg instalacionog doživljaja ili ambijentalne forme poznajući geštaldiške mogućnosti, u sferi vizuelnog dijaloga sa publikom. Uvođenjem novih materijala i poigravanjem sa obavezujućim okvirom slike i prostora u njoj, Paićeva na neki način kazuje i najavljuje da je uvijek spremna na eksperiment i istraživanje koji su test za njen dalji razvojni put. On bi suštinski trebalo da se bazira na hiperrazličitosti kao konačnoj odrednici umjetničkog puta, a koristeći već poznata izražajna sredstva, što i jeste izazov koji prihvataju samo najjači", naglasio je Vidaković.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije