Vizuelna umjetnost

Viteški festival u Despotovcu: Vrbaski mač predstavljen u Srbiji

Viteški festival u Despotovcu: Vrbaski mač predstavljen u Srbiji
Foto: N.N. | Viteški festival u Despotovcu: Vrbaski mač predstavljen u Srbiji

DESPOTOVAC - Na 7. Međunarodnom viteškom festivalu "Just Out 2021", koji se već tradicionalno održava podno zidina srednjovjekovnog manastira Manasija, zadužbini despota Stefana Lazarevića iz 15. vijeka, pred mnogobrojnom publikom iz Srbije i regiona predstavljena je replika Vrbaskog mača u kamenu iz Muzeja Republike Srpske.

Tom prilikom, u Despotovcu je prikazan i dokumentarni film "Vrbaski mač u kamenu", autora Janka Vračara, muzejskog savjetnika istoričara, i Ivane Pandžić, višeg kustosa arheologa.

Nakon projekcije filma, autori su održali kraće predavanje, tokom kojeg je Pandžićeva govorila o procesu vađenja mača iz rijeke Vrbas i razvoju podvodne arheologije u Republici Srpskoj.

Ona je tom prilikom podsjetila da je ronilac RK "Buk" Milan Rodić pronašao 2017. godine zanimljiv predmet u rijeci Vrbas na lokaciji Rekavice, 20 kilometara uzvodno od grada Banjaluka. Naknadno je utvrđeno da je riječ o maču koji se nalazio u Vrbasu na četiri metra dubine, a gdje maksimalna dubina rijeke pri normalnom protoku vode iznosi 11 metara.

Janko Vračar ukazao je na detalje iz prošlosti srednjovjekovne tvrđave Zvečaj koji nisu obrađeni u filmu, a odnose se prvenstveno na istorijske događaje i ličnosti iz druge polovine 15. vijeka i njihovu moguću poveznicu sa sudbinom ovog mača, kao i značaju Muzeja Republike Srpske u očuvanju kulturnog nasljeđa na prostorima Republike Srpske.

"Možemo reći da se radi o bastardnom maču iz druge polovine 14. ili prve polovine 15. vijeka. Takođe, zbog mjesta nalaza, mač možda možemo povezati s određenim istorijskim ličnostima kao što je kralj Stefan Ostojić, koji je vladao od 1418. do 1421. godine, a inače je iz vladarske loze Kotromanića. Zbog blizine tvrđave Zvečaj, koja je bila njegova kraljevska rezidencija, mač možemo povezati s njim ili s nekim iz njegove pratnje", pojasnio je Vračar.

Projekciji dokumentarnog filma prethodilo je predavanje Marka Aleksića, arheologa i istoričara, autora više značajnih knjiga s temama iz srpske srednjovjekovne prošlosti, koji se ovom prilikom osvrnuo na značaj otkrića ovog mača u rijeci Vrbas podno tvrđave Zvečaj.

Sa Aleksićem autorski tim iz Muzeja RS dogovorio je buduću saradnju na projektima koji se odnose na proučavanje srednjovjekovne prošlosti, a u sklopu toga u narednih nekoliko mjeseci u Muzeju RS bi se trebalo održati i predavanje Marka Aleksića na temu ranosrednjovjekovne srpske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije