Vizuelna umjetnost

Zemaljski muzej BiH nije odobrio izložbu "Hagade" u Madridu

Zemaljski muzej BiH nije odobrio izložbu "Hagade" u Madridu
Foto: Wikipedija | Zemaljski muzej BiH nije odobrio izložbu "Hagade" u Madridu

SARAJEVO - Nakon što je sredinom septembra u Madridu otvorena izložba "Sarajevska Hagada", iz Zemaljskog muzeja BiH su se obratili nadležnima kako bi prijavili nezakonito izlaganje ovog vrijednog materijala.

Iz Zemaljskog muzeja BiH su u saopštenju za javnost istakli kako je riječ o nedozvoljenom i nezakonitom korištenju reprodukcija i prodaje materijala.

"'Sarajevska Hagada', srednjovjekovni iluminirani rukopis, od 1894. godine vlasništvo je Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, koji je jedini nosilac autorskih prava nad istim. Napominjemo da se Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine već ranije bezuspješno obraćao nadležnim inspekcijskim organima kako bi suzbio nezakonite aktivnosti izdavačke kuće 'Rabic' koje štete ugledu i poslovanju ove institucije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju sarajevskog muzeja poseban akcenat stavljen je na činjenicu da su ožalošćeni činjenicom da je organizaciju spornog događaja podržala Ambasada Bosne i Hercegovine u Madridu i Centar "Sefard Israel".

"Ovim putem još jednom apeliramo na nadležne institucije da preduzmu radnje u cilju zaštite autorskih prava Zemaljskog muzeja BiH i kulturnog nasljeđa koje čuva", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije