Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Život se polako vraća u kulturne institucije

Život se polako vraća u kulturne institucije
Foto: N.N. | Život se polako vraća u kulturne institucije
Nevena Vržina

BANJALUKA - Simbolično, 18. maja, na Međunarodni dan muzeja, Dječije pozorište Republike Srpske (DP RS) otvorilo je vrata Muzeja pozorišnih lutaka.

Glumci odjeveni u kostime iz predstave "Koboldi" Aleksandra Dime, u režiji Todora Valova, stali su ispred glavnog ulaza u Dječije pozorište RS i grupnim portretom pozvali mališane i roditelje da dođu u muzej.

Kako se u predstavi "Koboldi" čudesni patuljci koboldi bore protiv Viteza lošeg vremena i, naravno, pobjeđuju, tako je i ova slika ispred DP RS poruka da će koboldi pomoći i djeci i Dječijem pozorištu da pobijede nevolju virusa korona.

Planirano je da danas od 10 časova glumci odjeveni u kostime iz predstave "Peća i vuk" otvore Muzej lutaka, a potom u srijedu slijede "pokretne slike" iz predstava "Noć u Merlinovom zamku", "Maša i medo" i "Sirano de Beržerak".

"Tako će ova sedmica, od 18. do 22. maja, biti u znaku likova iz  predstava Dječijeg pozorišta, koji, sa jednakim optimizmom kao i glumci čekaju nova izvođenja na sceni nacionalnog teatra. Muzej će raditi svakog radnog dana od 10 do 18 časova, a uz sve propisane preventivne bezbjednosno-epidemiološke mjere za kovid-19", naveli su iz DP RS.

U Banjaluci su već, poštujući sve propisane mjere zaštite, otvoreni Muzej savremene umjetnosti RS u kojem je u toku izložba "Stroy Lines" umjetničkog para "diSTRUKTURA", kao i Muzej Republike Srpske, koji takođe rado dočekuje prve posjetioce nakon dva mjeseca zabrane rada.

Iako je bilo planirano da Evropska noć muzeja bude održana 16. maja, u Muzeju savremene umjetnosti RS naveli su da im je žao što to veče nisu sa svojom publikom, ali da će se sigurno družiti 14. novembra, za kada je ova manifestacija pomjerena.

Međunarodni dan muzeja donio je radost i posjetiocima Historijskog muzeja BiH u Sarajevu, koji je juče otvoren. Muzej je za vrijeme pandemije u digitalnom obliku predstavio pet muzejskih postavki i otvorio dvije nove izložbe. Kroz video-prezentacije su se bh. javnosti pričale muzejske priče, koje su bile emitovane na društvenim mrežama muzeja i na TV Sarajevo.

"Historijski muzej BiH kao jedna od kulturnih institucija od državnog značaja ovogodišnji Međunarodni dan muzeja dočekuje s radošću, ali i neizvjesnošću: kriza uzrokovana pandemijom je muzeju uskratila resurse od vlastitog rada, a pomoć države je i ovaj put izostala", naveli su iz ove muzejske institucije.

Iako uz ograničenu posjetu, mjere dezinfekcije i rastojanja, život se vraća u kulturne institucije BiH, na državi je samo da sada podrži njihov rad.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije