Jet set

Pratite nas na Google news

Anđelina prodala Bredov poklon za više od 11,5 miliona dolara

Anđelina prodala Bredov poklon za više od 11,5 miliona dolara
Foto: Arhiva NN | Anđelina prodala Bredov poklon za više od 11,5 miliona dolara
N.N.

Pejzaž iz Maroka Vinstona Čerčila, koji je bio u posjedu Anđeline Džoli, prodat je na aukciji za više od 11,5 miliona dolara, što je nova rekordna cijena za sliku britanskog premijera iz vremena Drugog svjetskog rata.

Slika "Toranj džamije Kutubija" prodata je u londonskoj aukcijskoj kući Kristi za 8.285.000 funti ili 11.590.715 dolara, iako je njena vrijednost prije aukcije procijenjena na 1,5 do 2,5 miliona funti.

Prethodna rekordna cijena za jedno Čerčilovo djelo bila je nešto manje od 1,8 miliona funti.

Slika džamije u Marakešu iz 12. vijeka u suton, sa Atlaskim palninama u pozadini, djelo je koje oslikava i političku i holivudsku istoriju, prenosi AP.

Jedina slika koju je Čerčil završio za vrijeme Drugog svjetskog rata nastala je poslije konferencije u Kazablanki 23. januara 1943, na kojoj je sa tadašnjim američkim predsjednikom Frenklinom D. Ruzveltom planirao poraz nacističke Njemačke

Dvojica lidera su nakon konferencije posjetila Marakeš, a Čerčil je sliku poklonio Ruzveltu kao uspomenu na to putovanje.

Ruzveltov sin je nakon njegove smrti 1945. prodao sliku i ona je promjenila nekoliko vlasnika prije nego što su je 2011. kupili Anđelina Džoli i Bred Pit.

Par se rastao 2016. godine, a razvod je završen 2019. godine.

Slika je prodata iz porodične kolekcije Anđeline Džoli, a kupac još nije poznat.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije