Jet set

Berluskoni dobio trinaesto unuče: Ko će naslijediti medijsko carstvo?

Berluskoni dobio trinaesto unuče: Ko će naslijediti medijsko carstvo?
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Berluskoni dobio trinaesto unuče: Ko će naslijediti medijsko carstvo?

Bivši italijanski premijer i medijski tajkun Silvio Berluskoni nedavno je postao djed trinaesti put, a uskoro će dobiti i četrnaesto unuče, jer njegova kćerka Barbara čeka peto dijete. Šta će naslijediti treća generacija Berluskonijevih?

Mali Emanuele Silvio dobio je jedno ime po Berluskoniju, a sin je Luiđija Berluskonija, najmlađeg sina vođe Forca Italije i osnivača "Medijaseta".

Trećoj generaciji Berluskonijevih u novembru će se pridružiti i četrnaesti nasljednik, jer lijepa Barbara Berluskoni (slika i prilika svoje majke Veronike Lario), koja već ima četiri sina, tada treba da se porodi.

Najstarija unuka bivšeg premijera Italije, Lukrecija, ima 31 godinu, a zanimljivo je da među najmlađim nasljednicima medijske imperije koja, prema nedavnim procjenama Forbsa, vrijedi  četiri milijarde evra, ubjedljivo vode dječaci -  devet prema četiri!

Osim najnovije prinove, i 19-godišnji sin Marine Berluskoni takođe nosi Berluskonijevo ime.

Budućnost carstva koje je izgradio Berluskoni u velikoj mjeri zavisiće od "druge generacije" - njegove djece koja imaju različite uloge u porodičnom kolektivu. Trenutno Berluskoni kontroliše 61 odsto holdinga "Fininvest" koji posluje u televizijskom, radijskom i bioskopskom sektoru u okviru "Medijaseta" i u izdavaštvu sa "Mondadorijem".

Ostatak akcija podijeljen je među predstavnicima druge generacije: kćerka Marina ima osam odsto akcija, predsjednica je holdinga i šefica "Mondadorija", dok sin Pjer Silvio drži takođe osam odsto i na čelu je "Medijaseta".

Preostalo troje djece - Barbara, Eleonora i Luiđi zajedno posjeduju 21 odsto kompanije. U ovom trenutku Luiđi i Barbara nemaju operativne pozicije u grupi, oni su akcionari "Fininvesta" i sjede u upravnom odboru.

Eleonora takođe trenutno nema funkciju u kompaniji.

Ranije je Barbaru Berluskoni imenovao odbor fudbalskog kluba Milan za potpredsjednicu i izvršnu direktorku, ali se taj njen angažman završio 2017. godine, nakon prodaje kluba kineskom preduzetniku Jonghong Liju.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije