Jet set

Britanski kraljevski par slavi 73 godine braka

Britanski kraljevski par slavi 73 godine braka
Foto: N.N. | Britanski kraljevski par slavi 73 godine braka

Britanska prestolonasljednica, princeza Elizabeta imala je 21 godinu, kada se 20. novembra 1947. godine, udala se za mornaričkog oficira Filipa Mountbatena u londonskoj Vestminsterskoj opatiji, dve godine nakon završetka Drugog svjetskog rata. Kraljica je na britanskom tronu je od 1952. godine, duže nego bilo koji britanski monarh.

Kraljica Elizabeta i njen 96-godišnji suprug Filip proslaviće platinastu godišnjicu braka u porodičnom krugu u dvorcu Vindzor.

Princ Filip ima kraljevski "pedigre". Njegov deda po ocu bio je grčki kralj, a po majci danski kralj. Rođen je na Krfu 1921. godine, ali mu je porodica protjerana iz Grčke dok je bio dijete i nastanila se u Britaniji.

"Jedna od tajnih ovog dugog braka, je činjenica da je Filip uvijek smatrao da mu je glavna dužnost da podržava kraljicu, da joj pomogne kako može i zna", rekao je istoričar Hjugo Vikers i dodao da je Filip jedina osoba koja kraljici može da kaže sve što misli riječnikom koji sam izabere.

Budući bračni par prvi put se sreo na venčanju Filipove rođake, grčke princeze Marine i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta.

I dok je vjenčanje njenog unuka Vilijama i Kejt Midleton 2011. godine pratilo dvije milijarde ljudi putem medija, Elizabetino i Filipovo vjenčanje pratilo je samo 200 miliona radijskih slušalaca, iako je dio vjenčanja snimljen u crno-bijelom filmu.

"On je bio moja snaga i oslonac sve ove godine", rekla je kraljica Elizabeta u rijetkom govoru o Filipu povodom 50. godišnjice braka.

"Bez njega bi kraljica imala težak i usamljen život. On je bio njena stijena od trenutka stupanja na tron", istakla je hroničarka kraljevske porodice Klaudija Džosep.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije