Jet set

Buduća kraljica Holandije punoljetna, evo šta je dobila na poklon

Buduća kraljica Holandije punoljetna, evo šta je dobila na poklon
Foto: Instagram/princess.catharinaamalia | Buduća kraljica Holandije punoljetna, evo šta je dobila na poklon

Princeza Katarina Amalija od Holandije, prestolonasljednica i najstarija kćerka kralja Vilema-Aleksandera napunila je 18 godina. Kako nalaže zakon, ona je predstavljena Državnom savjetu, kojem predsjedava njen otac, a čiji je član postala sad i ona, budući da je punoljetna.

Prema holandskom ustavu, čim postane punoljetan, prestolonasljednik ili prestolonasljednica  automatski dobija mjesto u Državnom savjetu.

Tako je i za princezu Katarina Amaliju, dan nakon njenog 18. rođendana, upriličeno svečano predstavljanje Državnom savjetu, kojim je rukovodio njen otac, a bila je prisutna i majka, kraljica Maksima.

Mjesto u ovom tijelu princezi ne daje pravo glasa, ali joj pruža mogućnost da upozna zakonodavni sistem.

Državni savjet Holandije je savjetodavno tijelo, zvanično sastavljeno od članova koje imenuje kruna, a koji uglavnom imaju političko, komercijalno, diplomatsko ili vojno iskustvo. Osnovano je 1531. godine, što ga čini jednom od najstarijih  državnih organizacija na svijetu koje još funkcionišu. Vlada, prije nego što podnese neki zakon parlamentu, mora da konsultuje Državni savjet.

U svom prvom obraćanju njegovim članovima buduća kraljica je citirala svoju baku, bivšu kraljicu Beatriks, obećavši da će biti njihov dobar učenik i dodajući da shvata koliko malo zna o dužnostima vlade, procjeni zakona, funkcionisanju administracije.

Nada se da će jednog dana biti dobra kraljica.

"Ne postoji škola da se postane kraljica, kao što postoji za advokate, učitelje, pekare... To znači da moram mnogo da gledam u prošlost, ali u isto vrijeme i da idem u korak s vremenom."

Od ovog tijela za uspomenu je na poklon dobila nalivpero, a pošta Holandije je u čast njenog punoljetstva izradila 750 primjeraka specijalnih maraka od 24-karatnog zlata.

Katarina Amalija neće odmah prisustvovati sastancima Državnog savjeta.

Ona je naime, poslije završetka gimnazije, uzela godinu dana pauze prije nego što upiše neki univerzitet, jer želi da proputuje i upozna svijet i stekne iskustva. To joj je i otac savjetovao.

Ljetos je objavila da ne želi da prima 1,6  miliona evra džeparca godišnje dok ne postane kraljica, na šta po zakonu ima pravo. Rekla je da bi joj bilo neprijatno da prima novac, a ne da ništa zauzvrat.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije