Jet set

Detoksikacija organizma nakon praznika

Detoksikacija organizma nakon praznika
Foto: pexels.com | Detoksikacija organizma

Praznici su iza nas, a tijelo je još pod uticajem velikih količina hrane i napitaka. Vrijeme je da mu priuštite čišćenje kako biste bili zdravi tokom cijele godine.

U vrijeme praznika ljudi puno više jedu, manje se kreću, a to, naravno, ostavlja traga na organizmu.

Kako posljedice ne bi bile trajne i kako biste povratili snagu i energiju, priuštite organizmu kvalitetno čišćenje, a najbolju detoksikaciju organizmu osigurava upravo voće i povrće, voda, te čajevi.

Voda

Preporuka stručnjaka je da se u organizam dnevno unose najmanje dvije litre vode, a ako želite organizam očistiti, tada bi te količine morale biti i veće. Oni koji zaboravljaju redovno piti vodu, trebalo bi odmah ujutro da započnu s bocom od dvije litre vode. Voda je eliksir života i najbolje djeluje na organizam, zato je treba piti u dovoljnim količinama.

Limun

Ovaj agrum omogućuje organizmu sjajnu detoksikaciju, jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihov izlaz iz tijela. Najbolje bi bilo popiti čisti cijeđeni limun ili limunadu. U takav napitak nije preporučljivo dodavati šećer, jer on umanjuje djelovanje vitamina C.

Zeleni čaj

Ovaj čaj je nadaleko poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Za njega kažu da je najdragocjenija tečnost koju možemo unijeti u organizam. Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno doprinosi čišćenju organizma.

Kupus

Iako se o ovom povrću ne govori mnogo, činjenica je da je riječ o vrlo zdravoj hrani. Kupus efikasno djeluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma, a osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva.

Lisnato povrće

Kelj, praziluk, radič, matovilac, zelena salata i blitva savršeni su za čišćenje organizma. Te vrste povrća sadrže hlorofil koji iz tijela uklanja različite vrste toksina, te na taj način rasterećuju jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sirovo, jer je tada djelovanje njihovih svojstava najveće, i što će se tako sačuvati njegova vrijedna nutritivna svojstva.

Bijeli luk

Malo koja namirnica može se pohvaliti s više od 200 materija koje imaju antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Nazivaju ga čudom prirode koje savršeno čisti organizam od različitih vrsta toksina. Tajna bijelog luka je u njegovoj sposobnosti aktiviranja enzima koji pomažu radu jetre, ali obiluje i vitaminima koji će pomoći organizmu.

Brokula

Ovo povrće je bogato snažnim antioksidativnim svojstvima. Jača imunitet i sprečava nastanak kancerogenih ćelija. Brojni svjetski stručnjaci savjetuju redovno konzumiranje brokule. Međutim, manje je poznato da i klice brokule imaju blagotvorna svojstva koja djeluju čak 50 puta jače od zrele brokule.

Bokvica

Bokvica je biljka koja nije tako česta u svakodnevnoj ishrani što je zapravo veliki nedostatak. Naime, bokvica sadrži mnoštvo topivih vlakana koja upijaju toksine i holesterol. Na taj način štetne materije se brzo i lako izbacuju iz organizma, a vrlo dobar je i prah od trpuca koji se dodaje napicima, a služi za poboljšanje probave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije