Jet set

Džon Lenon je bio lud za mačkama

Džon Lenon je bio lud za mačkama
Foto: N.N. | Džon Lenon je bio lud za mačkama

Muzička legenda dvadesetog vijeka, žestoki protivnik rata i harizmatični aktivista koji je organizovao mnogobrojne marševe u slavu mira, u istoriji je ostao upamćen i kao veliki ljubitelj mačaka. Mnogi bi čak rekli - bio je lud za njima.

Iako je godinama u svom domu gajio i dva psa - Seli i Bernarda, mace su ukrale njegovo srce.

Poznata je priča da je kao dječak rastao uz mačora po imenu Elvis, kojeg je udomila njegova majka Džulija. Oboje su ga obožavali, a kad se jednog dana njihov Elvis omacio, shvatili su da zapravo sve vrijeme imaju ženku. Ipak, ime joj nikad nisu promijenili.

Nakon Elvisa u njegov dom su ušetali mačori Tič i Sem, a mačka Tima (mešanca persijske mačke) spasao je jedne zime sa ulice, iz dubokog snijega.

 I on mu je bio najdraži mezimac. Svakog dana Tim bi uskočio u Džonovu korpu na biciklu i zajedno bi išli u lokalnu liverpulsku ribarnicu u nabavku za sve mace u domu Lenonovih. Često je, i kad je stekao svjetsku slavu u Bitlsima, pominjao Tima u intervjuima i redovno odlazio da ga posjeti kod majke. Tim je živeo nevjerovatnih 20 godina!

U dom sa svojom prvom suprugom Sintijom najprije je doveo mace Mimi i Babađi, a onda su vremenom broj svojih mačjih mezimaca povećali na čak deset. Sredinom šezdesetih godina imao je i macu po imenu Isus, baš kao i njegov prijatelj iz benda Pol Makartni.

Potom su na red došli mačići koje je neko s ulice donio u kutiji u studio u kome je radio Lenon. Iako je isprva bio izričit da zbog stalnih putovanja ne može da uzme nijedno, kući je poveo dva i dao im imena Major (Glavni) i Minor (Niži, Drugi).

Sa svojom životnom ljubavi Joko Ono gajio je crnu i bijelu mačku koje su se zvale So i Biber, kao i dve ruske plave mačke po imenu Gertruda i Alis. Poslednjih godina života, u njegovom domu živele su još tri mace – Miša, Saša i Čaro.

Veliki umjetnik nije ih samo voleo i brinuo o njima kao o djeci, već ih je rado i crtao, a najbolje ilustracije ukrasile su njegove knjige.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije