Jet set

Erik Klepton: Virtuoz na gitari i strastveni ljubitelj automobila

Erik Klepton: Virtuoz na gitari i strastveni ljubitelj automobila
Foto: N.N. | Erik Klepton: Virtuoz na gitari i strastveni ljubitelj automobila

Svi poznaju Erika Kleptona kao virtuoza na gitari i muzičku zvijezdu sa karijerom dužom od šest decenija, tokom koje je postao jedini muzičar koji je tri puta primljen u Kuću slavnih rokenrola. Ono što mnogi nisu znali do sada je da sebe opisuje I kao velikog ljubitelja automobila.

Niko nije siguran koliko automobila je imao u svom životu, pa tako ni on sam. Jednom prilikom je izjavio da mu je žao što nema veću kolekciju, koja bi vredila milijarde, mada se njegovo bogatstvo procjenjuje na oko 300 miliona dolara. Baš kao i Brus Vilis, promjenio je mnoge modele. Među automobilima koje je vozio u životu najviše je onih marke Ferrari, ali tu su i drugi zanimljivi modeli.

Cadillac Fleetwood (1938)

Ljubav prema kolima započela je od ovog modela sredinom 60-ih godina prošlog vijeka, kada ga je ugledao kako parkiran viri iz jedne garaže. Uprkos tome što nije imao vozačku dozvolu, Klepton je odlučio da ga kupi. Kaže da je auto uglavnom stajao napolju, često prekriven lišćem, a on bi ga gledao kroz prozor.

Ferrari 365 GTC

Ovo je automobil koji ga je inspirisao da dobije dozvolu i konačno počne da vozi. To se desilo kada mu je njegov prijatelj Džordž Harison došao u posjetu u jednom takvom tamno-plavom Ferrariju. Klepton je opisao taj pogled kao da je vidio najljepšu ženu na svijetu i da je odmah odlučio da mora da ima taj auto i konačno nauči da vozi sa manuelnim mjenjačem. Otkupio je kola i prefarbao ih prvo u srebrnu, a potom u bijelu boju.

Ferrari 250 GT Lusso (1964)

Ovaj klasik izrađen je u samo 350 primjeraka. Naravno, uz to treba izdvojiti i ogromnu sumu novca, koja nije problem samo za određeni broj ljudi, među kojima je i Klepton. Nije tajna da mu je ovo omiljeni automobil, a kada se uzme u obzir da je za svoje vrijeme imao V12 motor sa 240 konjskih snaga, to uopšte ne iznenađuje.

Mini Cooper (1967)

Brajan Epstajn, menadžer Bitlsa, kupio je 1965. godine četiri primjerka ovog automobila i poklonio po jedan svakom članu benda. Harisonov auto je dobio psihodelične detalje zahvaljujući Haroldu Radfordu i kasnije postao poznat po pojavljivanju u filmu “Magical Mystery Tour”. Harison je potom odlučio da svoj auto pokloni Kleptonu, koji se u njemu vozikao neko vrijeme, ali je Harisonu ipak nedostajalo ovo parče psihodelije, pa mu je Klepton vratio auto poslije dvije godine.

Ferrari Enzo

Automobil nazvan po osnivaču ovog brenda proizveden je u samo 400 primjeraka između 2002. i 2004. godine, a pravo na kupovinu imali su samo oni koji su bili pozvani. Klepton je bio prvi vlasnik u Ujedinjenom Kraljevstvu, prije Nika Mejsona (Pink Floyd) i Džej Keja (Jamiroquai). Ferrari je inače mušterijama dostavljao ovaj auto, ali je Klepton bio toliko uzbuđen da je lično išao u Italiju da ga preuzme i doveze kući. U povratku su ga kaznili jer je u zoni gdje je dozvoljeno 50 km/h vozio čak 230 km/h, a to nije ni bila maksimalna brzina automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije