Jet set

Federer ne može da gradi vilu na Ciriškom jezeru

Federer ne može da gradi vilu na Ciriškom jezeru
Foto: N.N. | Federer ne može da gradi vilu na Ciriškom jezeru

​Slavni švajcarski teniser Rodžer Federer na obali Ciriškog jezera ima veliko imanje od 1,6 hektara i želi da na tom mjestu napravi objekat, ali sve je trenutno u fazi mirovanja jer lokalno stanovništvo Rapersvil Jone u kantonu Sent Galen vodi žestoku bitku sa gradskim vlastima da priobalni dio ostane javno dobro sa otvorenim pristupom za sve.

"Zlatna obala", kako još zovu obale ovog jezera, zbog svoje atraktivnosti i ljepote privukla je mnoge poznate i jako bogate svjetske face koje su pokupovale brojne parcele, a mnoge od njih su i privatizovale prilaz vodi.

To je izazvalo pobunu stanovnika, koji, osim što ih, kako kažu, uznemiravaju horde turista, sada ne mogu ni da šetaju uz obalu jer ih dočekuju ograde i znakovi "Privatan posjed".

Obratili su se gradskim vlastima od kojih zahtijevaju da uz jezero izgrade pješačku stazu, ali takav poduhvat, kako prenose švajcarski mediji, ne samo da košta mnogo, već i malo ko bi se usudio da pošalje bager da kopa put kroz imanje Tine Tarner ili Rodžera Federera.

Švajcarac se još nije oglasio povodom ovoga, ali kako prenose švajcarski mediji, i on smatra da jezero i njegove obale treba da budu otvoreni za sve. On je taj komad zemljišta platio 45 miliona evra i tu namjerava da izgradi veliku vilu sa raznim kompleksima zgrada i svojim teniskim terenom i sve bi, kako se prenosi, bilo javno i dostupno.

Ipak, Udruženje za zaštitu prirode i jezera Švajcarske, sa Viktorom von Varburgom (76) na čelu, pozdravlja namjeru Federera, ali želi pismene garancije da će priobalni dio ostati javno dostupan.

"Moja borba da obale jezera ostanu slobodne i otvorene za sve traje već 15 godina. Ako bi Federer obalni dio svog imanja ostavio javnim i otvorenim, to bi mogao biti dobar primjer i za ostale", kaže Von Varburg i dodaje da priče o ograđivanju imanja i obale zbog sigurnosti ne "drže vodu" jer kriminalcima ograda nije nikakva prepreka za ostvarivanje ciljeva.

Zasad se nije oglašavala država i vlasti koji treba da daju posljednju riječ, a ako se ovo klupko uskoro ne odmota, Federer razmišlja da sportski kompleks napravi bliže centru grada. Švajcarac je imao jednu vilu na obali Ciriškog jezera, a ona se nalazi u Volrau, mjestašcetu sa oko 7.000 stanovnika, koje je 11 kilometara udaljeno od Rapersvil Jone. Izgrađena je 2014. i koštala je više od sedam miliona evra. Federer i porodica trenutno žive u vikendici u Valbelji, a imaju i posjed vrijedan oko 35 miliona evra u Herlibergu, takođe blizu Ciriha. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije