Jet set

Gordon Remzi nikada ne naručuje jedno jelo u restoranima

Gordon Remzi nikada ne naručuje jedno jelo u restoranima
Foto: Wikipedia | Gordon Remzi nikada ne naručuje jedno jelo u restoranima

Za neke obroke zaista vrijedi dati novac, jer ih nije jednostavno spremiti kod kuće. A onda postoje i oni drugi, koje vjerovatno preplatite...

Čuveni britanski kuvar Gordon Remzi je jednom prilikom otkrio da u restoranu nikada ne naručuje "supu dana", jer kako kaže - može se desiti da je to "supa mjeseca". Takođe ne podnosi hranu iz aviona, a na pitanje kog dana ne treba ići u restorane, evo kako odgovara.

"Odlazak u restoran na večeru, na Dan zaljubljenih, nikada nije dobra ideja. Tada je gužva u kuhinjama, i ne dobijate pravi doživljaj. Šta je romantičnije od obroka pripremljenog za vašeg partnera, uz dobru flašu vina", kaže Britanac.

Dalje je istakao: "Radio sam za avio-kompanije deset godina, tako da znam gdje je ta hrana bila i gdje ide, i koliko je trebalo vremena da se ukrca". S druge strane, ovdje nije riječ samo o kvalitetu obroka, već i o cijenama.

Neki kuvari su stava da u restoranu nikada ne poručujete "specijalitete kuće", jer se oni "obično prave od ostataka hrane", ali uzmite to sa rezervom, jer je, naravno, svaki objekat priča za sebe. U svakom slučaju, "specijalitet kuće" ili "specijalitet dana" jeste jelo koje biste mogli da platite više nego što vrijedi, zbog samog naziva.

Takođe, mnogi posjetioci restorana su mišljenja da je poručivanje rižota u restoranu "bacanje para" jer je to "običan pilav".

Ono gdje, takođe, ne vide svi poentu podizanja cijene jesu paste, špagete. Same tjestenine su jeftine, a i sos često bude svakidašnji, kakav možete napraviti i kod kuće. Ta jela, međutim, koštaju okvirno 700-900 dinara u restoranima. S druge strane, poručivanje bifteka ili dobrog roštilja može biti pametna investicija.

Takođe, izbjegavajte da poručujete jela koja nisu "tipična" za neki kraj. Na primjer, pastu ostavite za specijalizovane italijanske restorane, a ako se nađete na Zlatiboru, poručite pečenje, lepinju, domaća jela.

U posljednje vrijeme i neki kolači kao što je koh, imaju više cene, posebno kada se služe kao Tri leće (Tres leches). Orasnice, domaće slatke pita i tome slično mogu imati jače cijene, a relativno lako se prave kod kuće, dok s druge strane - novac možete uložiti u dobar sufle. Isto tako, mnogima je šteta da daju pare za sok u kafiću, jer za jednu čašu mogu kupiti čitavo litarsko pakovanje.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije