Jet set

Harison Ford kritikovao Donalda Trampa

Harison Ford kritikovao Donalda Trampa
Foto: N.N. | Harison Ford kritikovao Donalda Trampa

Poznati američki glumac Harison Ford iskoristio je danas međunarodni skup u Dubaiju da kritikuje stavove američkog predsjednika Donalda Trampa i drugih zvaničnika koji negiraju da postoje klimatske promijene.

"Svuda u svijetu, rukovodioci, i u mojoj zemlji, zarad očuvanja sopstvenih interesa negiraju ili ocrnjuju nauku", rekao je holivudski glumac na godišnjem samitu o globalnom upravljanju.

"Oni (rukovodioci) su na pogrešnoj strani istorije", rekao je glumac (76) poznat po ulozi Hana Soloa u serijalu "Ratovi zvijezda".

Pominjući "najveću moralnu krizu sadašnjeg vremena", Ford je izrazio žaljenje zbog toga što će ljudi koji su najmanje odgovorni za uništavanje prirode trpiti najveće posljedice. Tramp je nekoliko mjeseci po dolasku u Belu kuću 2017. godine odlučio da se SAD povuku iz međunarodnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promijena, navodeći da takav dogovor može da ugrozi američku privredu.

Prema tom sporazumu, potpisanom krajem 2015. godine u Parizu, oko 200 zemalja se obavezalo da smanji globalno zagrijavanje na manje od dva Celzijusova stepena.

Naučnicu predviđaju da će, ukoliko ne bude postignut taj cilj, doći do ekstremnih klimatskih promijena.

"Danas nam je potrebna priroda više nego ikada, ako želimo da preživimo na ovoj planeti", rekao je Ford i dodao da prirodi nisu potrebni ljudi, već je ljudima potrebna priroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije