Jet set

Pratite nas na Google news

Javne ličnosti sa plemićkim titulama

Javne ličnosti sa plemićkim titulama
Foto: N.N. | Javne ličnosti sa kraljevskim titulama
David Jojić

Svake godine britanska kraljica Elizabeta Druga odaje počast stotinama ljudi na osnovu njihovog doprinosa u raznim sferama. Tako su brojni glumci, umjetnici i sportisti postali vlasnici prestižnih plemićkih titula. Adel, Dejvid Bekam, Kira Najtli i Anđelina Džoli samo su neka od imena poznatih ličnosti koja su primila počasti od kraljevske porodice.

Kira Najtli

Kira Najtli je nagrađena ordenom Ujedinjenog Kraljevstva, koji joj je uručio princ Čarls prošle godine. Osim njenih velikih dostignuća na polju glume, radila je i sa mnogim filantropskim organizacijama kao što je "Oxfam" i "WaterAid". Članovi kraljevske porodice su istakli da je slavna glumica zaslužila ovu nagradu zbog njenog humanitarnog rada.

Adel

Slavna pop pjevačica Adel primila je nagradu najznačajnijeg reda Britanije tokom 2013. godine. Njoj je ovu titulu uručio princ Čarls, a sama Adel se danas zvanično zove mis Adel Adkins MBE. Ova nagrada se obično daje osobama koje su nesebično radile na polju humanosti, poslovima od javnog značaja i promociji Ujedinjenog Kraljevstva.

Anđelina Džoli

Glumica je dobila titulu počasne dame koju joj je uručila kraljica Elizabeta 2014. godine za njen nesebičan rad na suzbijanju seksualnog nasilja koje se dešava u ratom zahvaćenim područjima. Džolijeva je putovala na više od 40 misija, gdje je upoznala izbjeglice iz svih krajeva svijeta. Takođe, napisala je knjigu na ovu temu, ali i producirala nekoliko filmova koji se bave ratnom tematikom.

Dejvid Bekam

Slavni fudbaler Dejvid Bekam je među prvima u ovom vijeku dobio kraljevsku titulu. On je 2003. godine proglašen oficirom reda Ujedinjenog Kraljevstva. Ovu titulu slavni fudbaler nije dobio zbog dostignuća u sportu, već zato što je jedna od vodećih javnih ličnosti koje podržavaju UNICEF-ov program za poboljšanje dječje zdravstvene njege.

Elton Džon

Ser Elton Džon je jedan od najvećih miljenika kraljevske porodice Velike Britanije. Njega je vitezom proglasila kraljica Elizabeta 1998. godine. Ovaj slavni muzičar je svoj život posvetio borbi protiv AIDS-a, kao i podršci brojnim svjetskim LGBT udruženjima.

Bono Voks

Pjevač kultne grupe "U2" Bono Voks proglašen je vitezom najvišeg reda 2007. godine. Ovaj pjevač je prepoznat po velikoj posvećenosti u borbi protiv AIDS-a u Africi

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije