Jet set

Pratite nas na Google news

Jedina 80+ manekenka koja i danas radi

Jedina 80+ manekenka koja i danas radi
Foto: N.N. | Jedina 80+ manekenka koja i danas radi
N.N.

Karmen Del Orefiće rođena 1931. danas ima 88 godina, no i dalje je jedan od najpopularnijih modela na svijetu. Ova njujorčanka nesvakidašnje ljepote manekenstvom je počela da se bavi sa 14 godina.

Učestvovala je u prvim snimanjima za "Vogue", a njena prirodna ljepota i harizma opčinile su modni svijet i mnoge fotografe.

Kćerka je balerine i muzičara. Živela je u izuzetno siromašnoj umjetničkoj porodici. Roditelji su joj se razveli kada je Karmen bila dijete, a ona je pripala majci. Želeći da njena kćerka pođe njenim stopama, majka je upisuje na balet.

Majka joj je bila izuzetno zahtjevna žena i od Karmen je tražila savršenstvo. Tokom dobrog dijela svog mladog života, Karmen je smatrala da je ružna, jer je bila visoka i mršava.

Dječaci se nisu zanimali za nju.

Majka nije mogla sama da je odgaja, te je Karmen često boravila u inetrnatima sanjajući o karijeri balerine. Međutim, reumatizam je stao na put njenim snovima.

Tako je Karmen sa samo 14 godina započela karijeru manekenke i već 1947. godine svega dvije godine nakon ulaska u modni svijet, njena slika je bila na naslovnici "Vogue-a".

Samoj Karmen se nije dopala ta fotografija. Sjeća se da je izašla iz autobusa i na jednom kiosku videla "Vogue" i svoju dječačku frizuru i umalo zaplakala.

Iako je radila kao manekenka nije bila bogata. Ponekad nije imala dovoljno novca ni za hranu. Vremenom je zarada porasla na 25 dolara na sat, no Karmen je morala da štedi svaki dolar.

Ona i njena majka živjele su bez tople vode, stalno im je nešto nedostajalo. Morale su da založe mašinu za šivenje kako bi platile kiriju za stan. Međutim takav život je naučio da cijeni svaki dolar, ali i život.

1963. godine, Karmen je odlučila da napusti manekenstvo. Ubrzo se udala i rodila kćerku, a već 1978. godine se vraća manekenstvu.

Mnoge manekenke i modeli smatraju da je starost prepreka za ovaj posao, ali ne i Karmen. Ona je pustila kosu da joj prirodno sijedi, dok ni jednom nije podlegla plastičnoj hirurgiji.

Trenutno izdaje knjigu pod naslovom "Biti lijep: tajne i trikovi koje sam naučila tokom 40 godina radeći kao model". A danas Karmen i dalje važi za ženu koja ne podleže stereotipima.

(Stil.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije