Jet set

Kakve avanture je Robert de Niro doživio u Srbiji

Kakve avanture je Robert de Niro doživio u Srbiji
Foto: Samir Hussein/WireImage | Kakve avanture je Robert de Niro doživio u Srbiji

Nije nepoznato da Robert de Niro obožava Srbiju, međutim, rijetko ko zna kakve ga avanture vezuju za ovu zemlju.

Svojevremeno su Beogradom, u ovo doba godine, šetale najveće holivudske zvijezde. Zahvaljujući prestižnoj međunarodnoj filmskoj smotri FEST dva puta je Srbija u drugoj polovini sedamdesetih ugostili Roberta de Nira. Jednom prilikom promovisao je klasik "Kum 2", a drugi put došao je zbog takođe kultnog ostvarenja "Njujork, Njujork".

Dugo se pričalo kako je, očaran dobrom atmosferom, u svečanoj sali hotela "Metropol" poveo kolo pred novinarima i foto-reporterima. Tada je otkrio da je još kao student upoznao Jugoslaviju i da je ove krajeve obilazio sa željom da vidi kako se živi u socijalizmu, pisao je magazin "Profil". Sa grupom studenata prvo se obreo u Grčkoj, a onda nastavio na sjever. Kroz Srbiju je putovao auto-stopom.

"Nisam imao para, pa sam zaustavljao kamione na putu. Htio sam da stignem do Beograda. Jedan kamiondžija dovezao me je do glavnog trga u Nišu i tu me ostavio. Padala je kiša, smračilo se, a ja sam se našao sam u nepoznatom gradu, usred noći. Ipak, želio sam da osjetim kako pulsira život u Nišu. Nisam se osjećao drugačijim od svijeta oko sebe. Farmerke, majica, ranac na leđima, nešto para u džepu", ispričao je slavni glumac tada.

Robert de Niro ispričao je da je zaustavljao ljude po ulici nadajući se da će ga neko razumjeti, ali slaba vajda sa znanjem engleskog jezika u tadašnjem Nišu.

"Onda je jedan prolaznik odgovorio 'O, jes', i meni je laknulo. Rekao sam mu da tražim prenoćište, ali da to nikako ne bude u hotelu. Želim da vidim kako se kod vas živi. A u hotelima odsjedaju stranci. On je odgovorio 'Okej, okej', i pozvao me da pođem s njim", dodao je Robert de Niro.

Glumac je rekao da ga je taj čovjek odveo u svoj stan.

"Odveo me je u neku manju ulicu, stigli smo u zgradu, u sasvim običan stan. Pojavili su se njegova žena i dvoje djece, pospani, tek ustali iz kreveta. 'Ovo je moj stan, ovo su moja žena i djeca. Možete prenoćiti kod nas, naći ćemo vam nešto da pojedete'. Vjerovatno je na mom licu pročitao neku kombinaciju iznenađenja i zadovoljstva", dodao je glumac.

"Hteli ste da vidite kako se kod nas živi. Ako vam odgovara, mi vas primamo u goste", rekao mu je čovjek.

"Bio sam dirnut. Nisam očekivao da će me potpuno nepoznati ljudi tako prihvatiti. Čovjek mi je rekao da mogu da se osjećam kao kod svoje kuće. Od tada je prošlo deset godina, a ja se i dalje svega sjećam do detalja", rekao je slavni glumac te davne 1978, kada je bio gost FEST-a i kada je, sa tek snimljenim "Taksistom" i nastavkom "Kuma", počinjala njegova blistava holivudska karijera.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije