Jet set

Katrin Denev i 99 žena protiv puritanizma

Katrin Denev i 99 žena protiv puritanizma
Foto: Tanjug/AP | Katrin Denev i 99 žena protiv puritanizma

Poznate Francuskinje na čelu sa proslavljenom glumicom Katrin Denev upozorile su na opasnost od širenja "talasa puritanizma" kao posljedica debate o pokretu "MeToo" koji se bori protiv seksualnog uzmeiravanja.

"Ova potreba da se muškarci pošalju na giljotinu umjesto da se ženama pomogne da budu autonomne, pomaže neprijateljima seksualnih sloboda", napisalo je 100 žena u otvorenom pismu objavljenom u "Mondu"

Prema njihovom mišljenju, pokret #MeToo sveo na puritanizam koji je ispunjen mržnjom prema muškarcima.

Njihov stav u potpunosti je drugačiji od poznatih holivudskih ličnosti koji su podržale pokret i druge inicijative koje se bore protiv seksualnog uznemiravanja i rodne nejednakosti, navodi Rojters.

Denev i njene koleginice smatraju da je pokret #Metoo otišao predaleko braneći, kako su navele, pravo muškaraca da "dosađuju" ženama.

One tvrde da je to od suštinskog značaja za seksualne slobode i da žene mogu da budu dovoljno jake da ih "ne traumatizuje pipkanje u metrou".

Na objavu 100 Francuskinja reagovale su i vodeće francuske feministkinje koje su rekle da Katrin Denev i druge kritičarke pokreta #Metoo zvuče kao "umorni ujka na porodičnoj večeri" koji ne razumije da se svijet mijenja.

"Ovom kolumnom one pokušavaju da vrate zid tišine koji smo počele da rušimo", rekla je aktivistkinja Karolin de Has u objavi koju potpisuje još 30-tak žena na sajtu franceinfo TV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije