Jet set

Kejt progovorila o osjećaju izolovanosti nakon rođenja princa Džordža

Kejt progovorila o osjećaju izolovanosti nakon rođenja princa Džordža
Foto: Tanjug/AP | Kejt progovorila o osjećaju izolovanosti nakon rođenja princa Džordža
N.N.

Tokom posjeta dječjem centru Ely & Caerau u Kardifu vojvotkinja od Kembridža prvi put je progovorila o tome da se osjećala izolovano nakon prvog porođaja dok je njen muž princ Vilijam kao pilot u RAF-u radio noćne smjene. Posjeta je uslijedila nakon objave njenog nacionalnog istraživanja pod nazivom "Pet velikih pitanja o djeci mlađoj od pet godina".

Istraživanje bi trebalo da omogući široj javnosti da podijeli svoju perspektivu o glavnim problemima i izazovima odgoja novih generacija. Dok je šetala centrom i slušala o uslugama koje se nude mladim roditeljima i djeci, Midltonova je podijelila svoje iskustvo prve trudnoće i snalaženja s novorođenim djetetom.

"Taman sam rodila Džordža, a Vilijam je još uvijek radio u RAF-u tako da smo došli ovdje dok je Džordž još bio novorođenče. Osjećala sam se užasno izolovano, nisam imala porodicu blizu, a Vilijam je stalno radio noćne smjene. Da sam barem imala ovakav centar u blizini."

Karolin Asante, voditeljka centra, odgovorila joj je da bi podrška koju pruža centar dobro došla svim roditeljima, bez obzira na njihov socijalni status.

"Kada postanete roditelj i puste vas iz porodilišta kući s malom bebom, ne znate gdje biste počeli. Barem je tako bilo meni", rekla je Asante i dodala da joj je drago što se ovim istraživanjem akcenat stavlja na prvih nekoliko godina života jer je to ključno razdoblje u razvoju i treba pokušati dati djeci što bolji start.

Na konferenciji povodom početka istraživanja u muzeju nauke u Birmingemu Kejt je govorila o tome da su roditelji, njegovatelji, odgajatelji i porodica u samoj srži brige za dijete u njegovim formativnim godinama. Tom prilikom izjavila je da kao roditelj u potpunosti razumije koliko pazimo na zdravlje i sreću svoje djece.

"Želim čuti šta smatrate ključnim izazovima koji utiu na naše porodice i društvo da bih se bolje fokusirala na rad tamo gdje je to najpotrebnije", poručila je i dodala: "Moja ambicija je pružiti trajnu promjenu nabolje za generacije koje dolaze."

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije