Jet set

Koprivica: Režija mi daje adrenalin, a pisanje nezavisnost

Koprivica: Režija mi daje adrenalin, a pisanje nezavisnost
Koprivica: Režija mi daje adrenalin, a pisanje nezavisnost

Mlada beogradska umjetnica Stanislava - Staša Koprivica za sebe kaže da je prvo pozorišni reditelj pa onda pisac po potrebi, a trenutno radi na scenariju za TV seriju "Pevaj, brate!", kao i scenariju za film koji će baviti temom pozorišta.

Ova svestrana umjetnica bavi se i muzikom, a njen bend "Fandango" trenutno je na pauzi. U intervjuu za "Nezavisne" priča o svom aktuelnom radu, ali i internet sajtu na kojem redovno objavljuje svoje priče i video-radove. Zaboravili smo da spomenemo da je Staša kćerka proslavljenog scenariste i pisca Stevana Koprivice...

NN: Da li Vam je nekada odmoglo ili pomoglo to što Vam je otac priznati scenarista? Smeta li Vam što se uz Vaše ime stalno pominje njegovo, u kontekstu "ona je kćerka tog i tog"?

KOPRIVICA: Ume da bude naporno, ali je neizbežno. Srećna sam što je moj otac dobar i uspešan pisac, velika je stvar da možete da učite od nekog ko vam je tako blizak. Dok sam počinjala, bilo je zajedljivih opaski na temu nepotizma, klanova i sličnih stvari, međutim, sada imam dovoljno uspešnih projekata iza sebe da su takve priče dosadile čak i najupornijim "hejterima". Otac može da vas progura jednom ili dva puta, ali ne može da piše i režira umesto vas do kraja života. Vreme je najbolji pokazatelj vrednosti onoga što radim.

NN: Da li je Vaš scenario za film o pozorištu gotov? Možete li nam pobliže reći o čemu se radi?

KOPRIVICA:  Tema teksta je stresan i nezahvalan rad na predstavama u današnje vreme u Srbiji, ali ne iz ugla reditelja, pisca ili glumaca, već iz perspektive inspicijenta. Obožavam inspicijente, oni su najnevidljiviji u pozorištu, a bez njih nijedna predstava ne bi uspela i zato sam rešila da im posvetim ovu priču. Još se ne zna u kojoj formi će ta priča biti ispričana, s obzirom na celu situaciju u kulturi. Možda postane roman, ko zna.

NN: Da li više volite da režirate ili radije pišete scenarije?

KOPRIVICA: To su dve sasvim drugačije ljubavi. Režija mi pruža adrenalin i uživam u radu sa talentovanim ljudima. Sa druge strane, pisanje mi omogućava nezavisnost i mogu da se bavim njim u bilo koje doba, sa bilo koje tačke na planeti - to je sloboda koju režija ne može da ti da. Zasad mislim da sam iskusnija kao reditelj nego kao pisac, ali nadam se da će obe moje veštine napredovati.

NN: Koliko je realno očekivati da možda režirate neku predstavu ili seriju za koju ste Vi napisali scenario?

KOPRIVICA: Vrlo realno. Postoji već nekoliko zamisli koje su previše lične da bih ih dala u ruke bilo kome osim samoj sebi. Pa ako ne ispadnu dobro - barem znam da sam ja jedini krivac za to.

NN: Prvenstveno ste htjeli da postanete glumica, zašto ste na kraju odustali od te ideje?

KOPRIVICA: Ta ideja je postojala kada sam imala nekih sedam ili osam godina. Međutim, nakon što sam imala priliku da prisustvujem probama predstava u pozorištu u kojem je moj otac radio, shvatila sam da je gluma samo jedan aspekt pozorišta, a mene je zanimao svaki po malo. Samim tim, već negde u devetoj godini sam shvatila da je režija, barem za mene, daleko zanimljiviji poziv.

NN: Ipak ste se okušali ispred kamere, da li ste zadovoljni kako je to sve ispalo na kraju? Da li biste opet glumili?

KOPRIVICA: "Šejtanov ratnik" je uprkos svom bioskopskom i festivalskom uspehu, ipak, studentski film. Tu, pre svega, mislim na svoju izvedbu. Imala sam sreću da je lik Tiće po senzibilitetu vrlo blizak meni privatno pa svoj nastup ne bih baš nazvala pravom glumom, više pokušajem prirodnog ponašanja ispred kamera. U nekim scenama je više, u nekim manje uspešno, ali mi je uvek drago kad uhvatim taj film na televizijama. Ne znam da li bih se opet upuštala u tako nešto, to bi zavisilo pre svega od reditelja filma i scenarija.

NN: Šta se krije iza 100 lisica, imena koje nosi Vaš sajt?

KOPRIVICA: Postoji izreka u Crnoj Gori, "100 lisica - jedan Koprivica". Tipično crnogorsko preterivanje, jasno, ali meni se dopalo da tako nazovem sajt sa svojim blogom i video-klipovima. Mislim da je podnaslov "Skepticizam i renesansa" daleko indikativniji za sadržaj mog sajta.

NN: Može li se uskoro očekivati ponovno okupljanje benda "Fandango" u kojem pjevate?

KOPRIVICA: To niko ne zna. Zasad je "Fandango" neaktivan do daljeg, što zbog obaveza članica, što zbog toga što se pomalo iscrpla ta tinejdžerska energija koja je vodila ovaj bend. Ali, znate kako kažu - nikad ne reci nikad.

NN: Da li je muzika koju slušate privatno slična onoj koju stvara"Fandango"?

KOPRIVICA: Možda muzika koju sam slušala dok sam bila tinejdžer, sada su to neki komplikovaniji i suptilniji autori nego onda. Ipak, energija koju imaju pesme "Fandanga" je energija kakvu najviše volim da osetim na žurkama i koncertima.

NN: Ko je zadužen za tekstove pjesama, koje teme najčešće obrađujete?

KOPRIVICA: Za tekstove smo zadužene basistkinja Angie Joševski i ja, pola-pola. Njeni tekstovi su uglavnom tužniji, moji više naginju ka komediji. Najčešća tema nam je ljubav u doba društvenih mreža.

NN: "Snoop Bunny & Dr. G" je Vaš novi muzički projekat?

KOPRIVICA: To je duo nastao tako što smo muzičarka Angie i ja rešile da pravimo blesave pesme za YouTube. To je samo privremeno ime našeg improvizovanog sastava, na jesen ćemo praviti nagradni konkurs za neki konkretniji naziv.

NN: Pjesma "Letnji hit", koju duo izvodi i kako kažete u video-klipu "nije prošla na Evroviziju", kritički je osvrt na scenu danas?

KOPRIVICA: Apsolutno jeste kritika na temu pop muzike u regionu. A kritika ako nije zabavna, onda nema nikakvu funkciju, jer niko neće hteti da je čuje i zato mi mislimo da je najbolje kritikovati pop muziku putem pop pesme.

Biografija

Staša Koprivica je rođena 19. aprila 1984. godine u Beogradu. Kada je imala samo mjesec dana preselili su se u Herceg Novi na godinu dana, pa vratili u Beograd. Od tada, pa do sad njen život je izdijeljen između ta dva grada. Godine 2007. diplomirala je pozorišnu i  radio-režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Pored toga što režira predstave, ponekad je i scenarista (uglavnom za televiziju).

Jedna je od osnivačica ženskog autorskog rok benda "Fandango" (koji je od 2013. otišao u hibernaciju do daljeg).

Osnovala je i veb sajt 100 lisica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije