Jet set

Krivična prijava protiv Josipe Lisac zbog "skrnavljenja" himne?

Krivična prijava protiv Josipe Lisac zbog "skrnavljenja" himne?
Foto: N.N. | Krivična prijava protiv Josipe Lisac zbog "skrnavljenja" himne?

Zbog intoniranja hrvatske himne "na omalovažavajući način" na adresu Krivičnog odjela Opštinskog državnog tužilaštva u Zagrebu poslata krivična prijava protiv Josipe Lisac.

Nakon što je Josipa Lisac u svom specifičnom stilu na inauguraciji petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića otpjevala "Lijepu našu", čiju su interpretaciju pozdravili iz najvišeg državnog vrha, uključujući premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, desni krugovi u Hrvatskoj ne prestaju s kritikama.

Tako je njenu interpretaciju himne kolumnista Tihomir Dujmović uporedio s pjevanjem nekoga kome zubar uzima otisak za protezu, a zasad je najdalje otišao Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com iz Opatije.

Hrvatski portalnovosti.com piše da je zbog intoniranja himne "na omalovažavajući način" na adresu Krivičnog odjela Opštinskog državnog tužilaštva u Zagrebu Županović poslao krivičnu prijavu protiv Josipe Lisac zbog krivičnog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, odnosno povrede ugleda Republike Hrvatske.

U obrazloženju svoje bizarne prijave Županović navodi da je Josipa Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, uprkos njenom osebujnom muzičkom opusu i izrazu, nisu društveno prihvatljivi. Smatra da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili muzičkog, odnosno, kompozitorskog izraza.

Portal dalje prenosi da Županović smatra da nijedan građanin, bez obzira da li je muzički umjetnik ili neko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije