Jet set

Lilibet Diana, kćerka Harija i Megan, je upravo ušla u istoriju

Lilibet Diana, kćerka Harija i Megan, je upravo ušla u istoriju
Foto: Tanjug/AP | Lilibet Diana, kćerka Harija i Megan, je upravo ušla u istoriju

Lilibet Diana Mountbatten-Windsor rođenjem je stala na osmu poziciju u redu za britanski prijesto. Iako su šanse da će jednog dana postati britanski monarh samo teoretske, bebica je odmah po rođenju ušla u istoriju i to iz nekoliko razloga.

Lilibet Diana prva je kraljevska beba u istoriji koja je rođena u SAD, ako se ne računa rođenje Maud Windsor, unuke princa Michaela od Kenta 2013. godine, koja je rođenjem stala na 42. mjesto u redu za tron.

Prema pisanjima britanskih medija, Lilibet će imati dvojno državljanstvo SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. Tako je postala prva američka državljanka u redu za britanski tron. Malena Lilibet se u redu za prijesto sada nalazi ispred kraljičinih sinova princa Andrewa i njegove djece te princa Edwarda i njegove djece.

Lilibet Diana prva je kraljevska beba čije se rođenje držalo u tajnosti dva puna dana te prva beba čiji je pol javno objavljen tri mjeseca prije rođenja.

Može li postati američka predsjednica?

Društvene mreže prepune su tvrdnji da malena Lilibet istovremeno ima teoretsku šansu postati britanska kraljica i jednog dana se kandidovati za američku predsjednicu.

Šanse da postane kraljica su samo teoretske, ali bi se jednog dana mogla kandidovati za američku predsjednicu.

"Djeca princa Harryja i Megan Markle koja su rođena u Sjedinjenim Državama su američki državljani i mogla bi se kandidovati za predsjednika kad postanu dovoljno stara", kaže John R. Vile, profesor političkih znanosti sa Univerzitetu Middle Tennessee, za USA Today.

Ipak, vjerovatno ne mogu istovremeno imati poziciju u redu za tron i biti kandidati na izborima, dodaje Vile.

Ako bi kćerka princa Harryja krenula u trku za predsjednicu, morala bi se odreći prava na britanski tron ili zatražiti posebnu dozvolu Kongresa za kandidaturu, zbog klauzule o stranim naknadama.

Klauzula o stranim naknadama je odredba člana 8. Ustava Sjedinjenih Država koja ograničava članove savezne vlade u primanju poklona, naknada, ureda ili titula od strane države i monarhije bez pristanka Kongresa Sjedinjenih Država.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije