Jet set

Pratite nas na Google news

Megan i Hari ostaju bez ovih privilegija

Megan i Hari ostaju bez ovih privilegija
Foto: Tanjug/AP | Megan i Hari ostaju bez ovih privilegija
N.N.

U utorak, 31. marta, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, službeno će odstupiti od svojih kraljevskih dužnosti i posvetiti se svom novom životu, koji će voditi u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Americi, piše Independent.

Nakon ovog datuma, par neće više uvažavati privilegije koje imaju članovi monarhije.

Neće više moći putovati svijetom u ime kraljice

Sada kada Megan i Hari više neće raditi u službi kraljevske porodive, neće više moći izvršavati dužnosti u ime kraljice, uključujući i putovanja svijetom.

Otkad su se vjenčali, njih dvoje su obavili dva kraljevska putovanja: prvo, u Australiju, Novi Zeland, Fidži i Tongu; i drugo u Južnu Afriku.

Neće više dobijati novac od Sovereigna Granta

Par je jasno stavio do znanja da žele biti finansijski nezavisni, što znači da više neće biti finansirani iz Sovereigna Granta, koji je ranije pokrivao pet posto njihovih službenih troškova.

Sovereign Grant je godišnji mehanizam finansiranja monarhije, koji omogućava članovima kraljevske porodice da održavaju svoje službene rezidencije i poslovne prostore.

Međutim, Hari i Megan će nastaviti dobijati neki novac od princa Čarlsa, čiji su prihodi od vojvodstva Kornvola pokrivali 95 posto njihovih troškova, dok su radili kao članovi kraljevske porodice.

Moraće vratiti 2,4 miliona funti koje su iskoristili za renoviranje svog doma u Frogmoreu

Par će morati vratiti milione funti potrošene na renoviranje svoje kuće u Frogmoreu.

Troškovi obnove kuće koja se nalazi na kraljičinom imanju u Vindzdoru, objavljeni su 2018. godine i koštali su poreznike 2,4 miliona funti.

Neće više imati službenu kancelariju u Bakingemskoj palati

U januaru je odlučeno da će Meganina i Harijeva službenu kancelarija u Bakingemskoj palati biti zatvorena, što je rezultiralo time da su brojni članovi osoblja koje tu radi ostali bez posla.

Na svojoj stranici, o službenom zatvaranjuju je napisano: "Vojvoda i vojvotkinja ove su vijesti lično podijelili sa svojim timom u januaru, kada su saznali odluku i blisko su sarađivali sa svojim zaposlenicima, kako bi obezbijedili nesmetan prelazak za svakog od njih.

"U prošlih mjesec i po dana, vojvoda i vojvotkinja aktivno su učestvovali u ovom procesu što je, razumljivo, bilo teško i za vojvodu i vojvotkinju i za njihovo odano osoblje, s obzirom na bliskost njihovog kraljevskog visočanstva i njihovog posvećenog tima", piše u saopštenju.

Njihovo obezbjeđenje neće više finansirati Vlada Kanade

Od novembra 2019. godine, Megan i Hari boravili su na jednom ostrvu u Vankuveru, u Kanadi, gdje im je kanadska vlada finansirala obezbjeđenje.

Međutim, ova država namjerava da prestane da im plaća obezbjeđenje, kada se i službeno odreknu svojih uloga u kraljevskoj porodici.

"Pomoć će prestati tokom sljedećih nedjelja, kada se dogode promjene u njihovom statusu", rekli su iz kanadske vlade.

Neće više biti zaštićeni od toga da se njihove paparaco fotografije pojavljuju na internetu

Sada kada par više ne radi za kraljevsku porodicu, više neće biti ni dio kraljevskog sistema.

Taj sistem obezbjeđuje medijima u Velikoj Britaniji zakonom odobrene fotografije članova kraljevske porodice.

Međutim, sada kada će mediji i paparaci tretirati Harija i Megan kao slavne osobe, veće su i šanse da će se njihove fotografije pojavljivati na internetu bez njihovog znanja i odobrenja.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije