Jet set

Merkel i Šulc: Za postizanje sporazuma moramo savladati velike prepreke

Merkel i Šulc: Za postizanje sporazuma moramo savladati velike prepreke
Foto: N.N. | Merkel i Šulc: Za postizanje sporazuma moramo savladati velike prepreke

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je danas, posljednjeg dana takozvanih probnih pregovora o formiranju koalicione vlade, da njen konzervativni blok i Socijaldemokratska partija (SPD) moraju da savladaju velike prepreke kako bi se dogovorili o početku formalnih koalicionih sporazuma.

I lider SPD Martin Šulc rekao je da i dalje postoje "velike prepreke" koje treba prevazići da bi njegova stranka pristala da se pridruži konzervativcima u vladajućoj koaliciji, ali je istakao da je SPD s konzervativcima kancelarke Merkel pronašla zajednički jezik u mnogim oblastima, prenosi Rojters.

Merkel je upozorila da će današnji, posljednji dan probnih pregovora biti težak, ali je istakla da u pregovore ulazi "sa energijom", priznavši da Nijemci očekuju rezultate.

Po završetku probnih pregovora, konzervativci i socijaldemokrate će odlučiti da li će ući u formalne koalicione pregovore punog obima

Šulc je rekao da će SPD pristati da oformi koaliciju samo ako ta partija bude sigurna da bi takva vlada ojačala Evropu, dodavši da će SPD na današnjim pregovorima izneti prijedloge o tome kako to učiniti.

Više od tri mjeseca nakon federalnih izbora, oslabljena Merkel, koju čeka četvrti kancelarski mandat, nada se uspješnim pregovorima sa opreznim SPD kako bi na scenu ponovo stupila "velika koalicija" koja je upravljala najvećom ekonomijom Evrope od 2013. do 2017, zaključuje britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije