Jet set

Na Bregani uhapšen američki glumac po Interpolovoj potjernici

Na Bregani uhapšen američki glumac po Interpolovoj potjernici
Foto: Facebook, Cropix/RTRS | Na Bregani uhapšen američki glumac po Interpolovoj potjernici
N.N.

Američki glmac Don Viktor Cisternino (45), koji je igrao sporednu ulogu u seriji "Urgentni centar", uhapšen je na slovenačko-hrvatskoj granici zbog pronevjere, a na osnovu Interpolove potjernice.

Za njim je izdata potjernica jer se sumnjiči da je počinio višemilionsku prevaru, odnosno da je aplicirao za finansijsku pomoć od države tokom pandemije za njegovu kompaniju, priloživši lažne podatke, prenosi slovenački portal 24UR.

On je uhapšen u nedjelju uveče na prelazu između Slovenije i Hrvatske, a kako je rekao plašio se da će ga administracija američkog predsednika Džoa Bajdena progoniti zbog načina poslovanja koje je bilo dozvoljeno za vreme Donalda Trampa.

"Zbog toga sam nakon izbora u SAD odlučio da pobegnem u Evropu i zatražim azil u Rusiji ili nekoj drugoj državi. Tako sam i došao u Hrvatsku, gdje sam htio da tražim politički azil", rekao je američki glumac, prenosi Jutarnji list.

Cisternina, koji se posljednjih godina preko svoje kompanije MagnifiCo bavio konsultantskim poslom u filmskoj industriji i umjetnosti, kabinet državnog tužioca iz Orlanda na Floridi tereti da je pronevjerio 7,2 miliona američkih dolara državnoga zajma za podršku kompanijama pogođenim pandemijom korona virusa.

On je na osnovu falsifikovanih podataka izdvojio pozajmicu za zaštitu radnih mjesta, navodeći da njegova kompanija ima 422 radnika, dok je zapravo imali samo dvoje - Cisternina i njegovu suprugu.

Kako se navodi, njegova poreska prijava je zapela za oko poreskoj službi jer su svi Cisterninovi zaposleni plaćali isti porez na dohodak - 3.356 dolara mjesečno, zbog čega je pokrenuta temeljna istraga.

Od novca koji je dobio glumac je najprije vratio dug od 1,4 miliona dolara jednom rođaku, a potom je počeo da nabavlja nova vozila za sebe i svoju djevojku, pa je tako uplatio prvu ratu za novi Maserati, platio je novi Mercedes u vrijednosti 250.000 dolara u gotovini, kupio je i luksuzni SUV, Lincoln Navigator za 89.000 dolara i uplatio prvu ratu za novi Nisan.

Nakon toga su kupili luksuznu vilu na Floridi koju su platili 3,495 miliona dolara.

Jutarnji navodi i da je Cisternino odbio da bude izručen SAD, zbog čega će, umjesto skraćenog, biti vođen dug ekstradicijski postupak.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije