Jet set

Na današnji dan rođena kraljica Elizabeta II, ali ne na dvoru

Na današnji dan rođena kraljica Elizabeta II, ali ne na dvoru
Foto: N.N. | Na današnji dan rođena kraljica Elizabeta II, ali ne na dvoru

21. aprila 1926. godine rođena je britanska kraljica Elizabeta II. Osim što je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, ona je i kraljica Kanade, kraljica Australije, kraljica Novog Zelanda, kraljica Jamajke i šef države u još 12 nezavisnih zemalja.

Zanimljivo je da službeni kraljičin rođendan, koji je obično nacionalni praznik, ne pada na datum njenog pravog rođendana, dapače različit je u različitim zemljama Commonwealtha.

Elizabeta je rođena u kući svog djeda – škotskog grofa i vlasnika poznatog dvorca Glamis u Škotskoj (gdje je po Shakespeareu živio i Macbeth).

Elizabetu su od djetinjstva unutar porodice od milja zvali Lilibet. Njena guvernanta opisala ju je kao urednu i odgovornu djevojčicu koja je voljela pse i konje. Kraljicom je postala kad joj je bilo 25 godina i 2015. godine postala je najdugovječniji britanski vladar prestignuvši kraljicu Viktoriju.

Njen rođendan svake se godine obilježava topovskim plotunom u Hajd Parku i Londonskom tornju, kao i u parku dvorca Vindsor, četrdesetak kilometara zapadno od glavnoga grada, ali ne i ove godine.

Kako se već i nagađalo, britanska kraljica Elizabeta II. diskretno će proslaviti rođendan, bez tradicionalnog počasnog topovskog plotuna, koji smatra "neprimjerenim" usred pandemije virusa korona, od kojeg je u zemlji umrlo gotovo 15,5 hiljada ljudi.

Bukingamska palata već je prije objavila da se ove godine neće održati tradicionalna vojna parada u kojom se službeno slavi kraljičin rođendan.

Elizabeta II. povukla se zbog pandemije zajedno sa suprugom, princom Filipom, u dvorac Vindsor. U dobi od 94, odnosno 98 godina, oboje spadaju u rizičnu grupu kada je riječ o koronavirusu.

Istorijske poruke

Podsjetimo, kraljica je u istorijskom televizijskom obraćanju javnosti za Uskrs pozvala sunarodnjake da izdrže krizu, uvjeravajući ih da će "doći bolji dani". U svom tek petom vanrednom obraćanju naciji putem televizije tokom njene 68 godina duge vladavine, Elizabeta je pozvala Britance da pokažu odlučnost svojih predaka i pokažu da su dostojni prošlih naraštaja.

"Zajedno se borimo s ovom bolešću i uvjeravam vas da ćemo je nadvladati ako ostanemo ujedinjeni i odlučni", rekla je 93-godišnja kraljica u obraćanju iz dvorca Vindsor. Danas je kraljica napunila 94 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije