Jet set

Pratite nas na Google news

Ovogodišnji Božić posebno tužan za britansku kraljicu

Ovogodišnji Božić posebno tužan za britansku kraljicu
Foto: wikipedia.org | Ovogodišnji Božić posebno tužan za britansku kraljicu
N.N.

Nakon što je odlučeno da će ovo biti prvi Božić u istorijii koji će provesti sama sa svojim suprugom bez tradicionalnog okupljanja cijele porodice u Sandringamu, za kraljicu Elizabetu II stiže još teških vijesti.

Kao i svima, ova je godina posebno teška i britanskoj kraljici Elizabeti II. Osim što je često odvojena od najmilijih zbog zdravstvene situacije i rizika od zaraze, sada je ostala i bez voljenog psa.

Naime, dobro je poznato koliko je kraljica privržena svojim ljubimcima. Još kao vrlo mlada dobila je svog prvog velškog korgija, koji su potom postali njena velika ljubav i strast. Tokom vladavine imala ih je ukupno 30.

Prošle godine u oktobru uginuo je i posljednji kraljičin korgi od njih 30, te je tako prestala da postoji kraljičina dinastija preslatkih korgija, pokrenuta daleke 1944. godine, kada je Elizabeta II dobila svog prvog korgija Suzan kao poklon za svoj 18. rođendan.

Tako je prošle godine odlučila da više neće da ih pari, kako ne bi ostali za njom nakon što ona umre.

Prije nekoliko dana napustio ju je još jedan njen voljeni ljubimac - korgi Vulkan, te je kraljica ostala s tek jednim, Kendijem. Iako nije poznat razlog odlaska njenog malenog ljubimca, javnost je znala da je star skoro 13 godina.

Psi su kraljici Elizabeti bili velika utjeha posebno proteklih mjeseci, koje uglavnom provodi sama ili sa svojim suprugom princom Filipom u škotskom dvorcu Balmoralu. Tamo pokušavaju da se zaštite od virusa korona, koji već deset mjeseci hara svijetom i odnosi sve više žrtava.

Zbog posebnih mjera koje je izdala britanska vlada, monarhija je odlučila da će ovaj Božić i praznici biti mnogo drugačiji od ostalih. Uobičajeni protokoli i okupljanja u Sandringamu su otkazani te će ovo biti prvi put u istoriji da kraljica provodi Božić samo sa svojim 99-godišnjim suprugom Filipom u dvorcu Vindzor.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije