Jet set

"Prekršena joj prava": Megan na sudu dočekalo neprijatno iznenađenje

"Prekršena joj prava": Megan na sudu dočekalo neprijatno iznenađenje
Foto: Tanjug/AP | "Prekršena su joj prava": Megan na sudu dočekalo neprijatno iznenađenje

Londonski Visoki sud u petak je odbacio dio tužbe protiv tabloida za kršenje privatnosti koju je iznijela Megan, britanska vojvotkinja od Saseksa.

Megan, supruga unuka kraljice Elizabete princa Harija, tužila je Associated Newspapers zbog članaka koje su prošlog februara objavile novine Mail on Sunday, a u kojima su bili isječci iz pisma koje je vojvotkinja poslala svome ocu Tomasu Marklu.

Na prošlonedjeljnom saslušanju advokat novina rekao je da bi iz slučaja trebalo da budu uklonjene optužbe da su novine postupile nečasno i da su likovale nad porodičnim nesuglasicama, kao i navodi o ostalim člancima o kraljevskoj pordici za koje Megan tvrdi da su lažni.

"Slažem se da sve tri kategorije optužbi treba da budu izostavljene iz tužbenog zahtjeva", rekao je sudija Mark Verbi u svojoj presudi.

Advokati vojvotkinje kažu da je njeno pismo koje su objavile novine zloupotrijebljena privatna informacija kojom su prekršena njena autorska prava.

U tužbi su optužili Mail i druge tabloide za zlostavljanje, ponižavanje i manipulaciju Tomasa Markla, što je dovelo do daljih nesuglasica u odnosu između njega i njegove kćeri. Njih dvoje nisu stupili u kontakt od njenog glamuroznog vjenčanja za princa Harija u maju 2018. godine.

Novine su odbacile optužbe da su se objavom isječaka iz pisma koje je vojvotkinja svome ocu poslala u avgustu 2018. godine ponijele nepošteno ili zlonamjerno rekavši da je "neuobičajena" tvrdnja o tretmanu Tomasa Markla s obzirom na to da ga vojvotkinja nije kontaktirala da vidi slaže li se.

"Današnja presuda jasno daje do znanja da se ključni elementi slučaja ne mijenjaju i da će se nastaviti", rekao je portparol Schillingsa, pravne firme koja zastupa Megan.

Dodao je: "Prekršena su prava vojvotkinje; legalne granice po pitanju privatnosti su pređene. U procesu su jasno vidjelo do kojih je krajnosti Mail on Sunday išao koristeći iskrivljene, manipulativne i nepoštene taktike ciljajući Vojvotkinju od Saseksa."

Megan i Hari trenutno žive u Los Anđelesu nakon što su krajem marta stupili sa svojih kraljevskih dužnosti.

Sudski proces se nastavlja, ali još nije određen datum sljedećeg ročišta.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije