Jet set

Preminuo Hju Hefner, osnivač "Playboya"

Preminuo Hju Hefner, osnivač "Playboya"
Foto: Ilustracija | Preminuo Hju Hefner, osnivač "Playboya"

​Osnivač i vlasnik magazina "Playboya" Hju Hefner preminuo je u 91. godini u Los Anđelesu.

Kako je saopštila PR služba magazina, ovaj medijski magnat i milioner preminuo je prirodnom smrću u svom domu okružen porodicom, prenosi AP.

Osnivanjem "Playboya" 1953. godine, Hefner je izgradio brend koji je definisao seksualnu kulturu u drugoj polovini 20. vijeka.

 

American Icon and Playboy Founder, Hugh M. Hefner passed away today. He was 91. #RIPHef

Objavu dijeli Playboy (@playboy)

"Život je previše kratak da bi se živio nečiji tuđi san", jedna je od njegovih najpoznatijih izjava.

Prva djevojka koja se pojavila na duplerici je bila Merilin Monro. Slikati se za "Playboy" je uskoro postala stvar prestiža i često odskočna daska za kasniju uspješnu karijeru. Najpoznatiji primjer nepoznate djevojke mjeseca koja je kasnije postala slavna je Pamela Anderson.

Prvi broj je štampan u 500 primjeraka a u doba svoje najveće slave je dostizao tiraž od 7,5 milona primjeraka. Samo štampanje je trajalo po mjesec dana.

"Playboy" je poznat po veoma kvalitetnoj fotografiji, člancima, naročito intervjuima. Intervju za "Playboy" su dali i Džimi Karter, Fidel Kastro i mnogi drugi.

Biografija

Nakon osnovne i srednje škole otišao je u vojsku, a poslije se oženio. Njegova supruga mu je priznala da je imala aferu dok je bio u vojsci. Sam Hefner je to nazvao "najgorim trenutkom u mom životu."

Nakon deset godina braka i dvoje djece, Davida i Christie, razveli su se 1959. godine.

Osnivanje Playboya

Godine 1953. pod hipotekom je založio nameštaj i uzeo kredit u banci od 600 dolara i 8.000 dolara od 45 investitora, uključujući i 1.000 dolara od svoje majke, za osnivanje Playboya, čiji naziv je prvobitno trebalo da bude Momačko veče (engl. Stag Party), ali je zbog postojanja časopisa sa sličnim nazivom izabrao da bude "Playboy".

Prvi broj

Prvi broj je objavljen u decembru 1953., a na naslovnoj stranici se našla fotografija Merilin Monro iz 1949. koja je snimljena za kalendar koji je prodat u više od 50.000 primeraka.

Hefner je pokrio troškove i zaradio za drugi broj koji je objavljen u januaru 1954. Krajem pedesetih časopis je postao veoma popularan i prodavao se u tiražu od 4,5 miliona primjeraka.

Najprodavaniji ikada

Najprodavanije izdanje Playboya bilo je izdanje iz novembra 1972. koje se prodalo u 7,161.561 primjeraka. Četvrtina američke studentske muške populacije kupovala je Playboy svaki mjesec.Na naslovnici je bio model Pam Rawlings, koju je slikao Rowland Scherman.

Zabrane prodaje Playboya

U mnogim dijelovima Azije, uključujući Indiju, Kine, Mianmara, Malaju, Tajland, Singapur i Brunei, prodaja Playboya je zabranjena. Prodaja i distribucija je zabranjena u gotovo svim islamskim državama u Aziji i Africi, poput Irana, Saudijske Arabije i Pakistana.

Fotografi

Za Playboy su radili mnogi poznati fotografi kao što su Richard Fegley, William Figge, Arny Freytag, Ron Harris, David Mecey, Russ Meyer, Pompeo Posar, Suze Randall, Herb Ritts, Stephen Wayda, Sam Wu,R Scott Hooper, Mario Casilli i Bunny Yeager.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije