Jet set

Princ Emanuel od Lihtenštajna ubio zaštićenog medvjeda

Princ Emanuel od Lihtenštajna ubio zaštićenog medvjeda
Foto: Pixabay/Ilustracija | Princ Emanuel od Lihtenštajna ubio zaštićenog medvjeda

Princ Emanuel od Lihtenštajna osumnjičen je da je u Rumuniji ubio smeđeg medvjeda, najvećeg te vrste u toj zemlji, javlja AFP.

Vlasti Rumunije pokrenule su istragu ubistva velikog smeđeg medvjeda, a grupe za zaštitu prava životinja okrivile su princa za ilegalni lov i ubistvo životinje.

Princ, koji živi u Austriji, sumnjiči se da je ubio medvjeda starog 17 godina, najvećeg te vrste u Rumuniji, tokom lova u martu.

Rumunska nacionalna ekološka straža (Romanian National Environment Guard) pokrenula je istragu smrti medvjeda, zaštićene vrste, nakon što su vlasti primijetile da nedostaje određena dokumentacija.

"Znali smo da je bio dozvoljen lov na jednu ženku medvjeda, ali kasnije smo našli mrtvog mužjaka", rekao je Oktavijan Berčenau, iz nevladine organizacija za prava životinja.

Tanzos Barna, rumunski ministar ekologije, voda i šumarstva, rekao je da je bila izdata dozvola za lov na ženku medvjeda u mjestu Kovasna, jer je pravila problem stanovništvu, ali nije precizirao kome je izdata dozvola.

Ubijeni medvjed identifikovan je kao Artur, a to ime su mu dale grupe za očuvanje životinja u Austriji i Rumuniji.

"Artur je imao 17 godina i bio je jedan od najvećih medvjeda ikada viđen u Rumuniji, a vjerovatno i u EU", rekao je Gabrijel Paun, šef grupe za očuvanje životinja "Ejdžent grin".

Ove grupe osudile su ubistvo životinje, a princa Emanuela su opisali kao "lovca na trofeje".

"Sasvim je očigledno da princ nije došao ovdje da riješi problem seljana, već da ubije medvjeda, uzme trofej i okači ga na zid", rekao je Paun.

Lov na medvjede u potpunosti je zabranjen u Rumuniji od 2016. godine, a smeđi medvjed smatra se zaštićenom vrstom prema propisima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije