Jet set

Princ Hari podnio tužbu zbog hakovanja telefona

Princ Hari podnio tužbu zbog hakovanja telefona
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Princ Hari podnio tužbu zbog hakovanja telefona

Britanski princ Hari optužio je na sudu Bakingemsku palatu da krije informacije o hakovanju telefona i rekao da je njegov cilj bio da razotkrije navodna zlodjela tabloidnih "kriminalaca" iz ljubavi prema svojoj zemlji. Hari i šest drugih tuže Associated Newspapers, izdavača Dejli mejla, zbog hakovanja telefona i drugih povreda privatnosti.

U saopštenju za javnost Hari je istakao da želi da se Associated Newspapers smatra odgovornim za "dobrobit svih".

"Britanska javnost zaslužuje da zna čitav obim ovog zataškavanja i smatram da je moja dužnost da to razotkrijem", rekao je on.

"Dokazi koje sam vidio pokazuju da su novinari Associateda kriminalci sa novinarskim moćima, što bi trebalo da brine sve nas", rekao je Hari.

Uz mlađeg sina kralja Čarlsa III, pjevača Eltona Džona, njegovog supruga Dejvida Furniša, glumice Sejdi Frost i Liz Herli, Dorin Lorens, čiji je sin ubijen u rasističkom napadu, i bivši poslanik Sajmona Hjuza tuži Associated. Oni tvrde da su žrtve "brojnih nezakonitih radnji" novinara ili privatnih istražitelja, što Associated negira.

Hari je rekao da je "jedva" bio svjestan hakovanja telefona 2005. godine kada se ispostavilo da su kraljevski dopisnik i privatni istražitelj koji radi za ugašeni tabloid News of the World, dio novina News Group Newspapers (NGN) Ruperta Mardoka, ciljali na telefone kraljevskih pomoćnika.

"Postao sam svjestan da imam tužbu protiv NGN 2018", navodi se u Harijevoj izjavi.

"Institucija je bez sumnje dugo skrivala informacije od mene o hakovanju telefona NGN-a", dodao je on.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije