Jet set

Princ Hari ove sedmice iznosi dokaze na sudu

Princ Hari ove sedmice iznosi dokaze na sudu
Foto: Tanjug/Arhiva | Princ Hari ove sedmice iznosi dokaze na sudu

Princ Hari bi se ove sedmice trebao pojaviti na Visokom sudu u Londonu dok se priprema da iznese dokaze za tužbu protiv izdavača britanskog tabloida Daily Mirror.

Hari, mlađi sin kralja Čarlsa, postaće ove sedmice prvi viši član britanske kraljevske porodice koji će dati iskaz na sudu u posljednjih 130 godina, što će se vjerovatno održati danas ili sutra.

On je jedna od više od 100 drugih istaknutih osoba koje tuže Mirror Group Newspapers (MGN), izdavača listova Daily Mirror, Sunday Mirror i Sunday People, zbog navodnog hakovanja telefona i drugog nezakonitog ponašanja između 1991. i 2011. godine.

Suđenje je počelo prošlog mjeseca, a advokati koji zastupaju Harija i tri druga podnosioca zahtjeva pokušavaju dokazati da je nezakonito prikupljanje informacija provedeno uz znanje i odobrenje viših urednika i izvršnih direktora.

MGN, sada u vlasništvu Reacha, zvinio se na početku suđenja za jednu tačku optužnice kad je Sunday People nezakonito tražio informacije o Hariju, prihvatajući da on ima pravo na naknadu.

Ipak, odbacio je njegove druge optužbe, rekavši da nema dokaza za svoje tvrdnje. Buckinghamska palata će vjerovatno imati istaknuto mjesto u Harijevom unakrsnom ispitivanju, a MGN tvrdi da su neke informacije došle od kraljevskih ssaradnika.

Ovosedmično pojavljivanje bće drugi put ove godine da Hari prisustvuje na Visokom sudu, nakon što se pridružio pjevaču Eltonu Džonu i drugima na saslušanjima u martu zbog njihove tužbe protiv izdavača tabloida Daily i Sunday Mail, prenosi Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije