Jet set

Roman Polanski odao počast porodici koja ga je spasila od Holokausta

Roman Polanski odao počast porodici koja ga je spasila od Holokausta
Foto: wikipedia.org | Roman Polanski odao počast porodici koja ga je spasila od Holokausta

Proslavljeni reditelj Roman Polanski vratio se u Poljsku, zemlju svog djetinjstva, kako bi odao počast poljskom paru koji ga je primio i zaštitio tokom njemačke okupacije i progona Jevreja.

Stefanija i Jan Buhala posthumno su proglašeni "Pravednicima među narodima“, priznanjem izraelskog Holokaust memorijalnog centra "Jad Vašem", koje je uručeno na ceremoniji kojoj je prisustvovao njihov unuk.

Roman Polanski koji se kao trogodišnjak doselio u Poljsku, doputovao je iz Francuske za tu priliku. Polanski se sjeća Stefanije Buhala kao izuzetno "plemenite i religiozne osobe“ koja je imala hrabrosti ne samo da rizikuje sopstveni život skrivajući njega, nego i živote svoje dece.

Unuk poljskog para, Stanislav Buhala, primio je medalju i diplomu u njihovo ime od zamjenika izraelskog ambasadora Tel Ben Ari Jalona u Jevrejskom memorijalnom centru u Glivicama u južnoj Poljskoj. Gradske vlasti su takođe prisustvovale ceremoniji, prenosi AP.

Polanski je imao devet godina 1942. godine kada su ga roditelji natjerali da pobegne iz Krakovskog geta i da se skloni kod poljske porodice koju su poznavali i kojoj su platili da ga sakrije. Oboje su ubrzo deportovani u nacističke logore.

Krakovski geto jedan je od mnogih u kome su Nijemci tokom okupacije Poljske, za vrijeme Drugog svjetskog rata držali Jevreje.

Bračni par Buhala skrivao je Polanskog od 1943. do 1945. godine u malom selu Visoka u južnoj Poljskoj.

U svojoj molbi da im se dodijeli priznanje "Jad Vašema“ Polanski je napisao da Stefanija nije oklijevala, već je bila rukovođena iskrenom ljubavlju za drugo ljudsko biće kada je odlučila da ga sakrije.

"Sve to vrijeme, uprkos siromaštvu i nestašici hrane, ona je osigurala da ja budem bezbjedan i sit“, dodao je oskarovac.

Par Buhala je umro 1953. godine. Oni su među 7.000 Poljaka kojima je "Jad Vašem“ odao priznanje za spasavanje Jevreja od sigurne smrti u rukama nacističkih snaga.

Majka Romana Polanskog umrla je u Aušvicu, ali je njegov otac uspeo da preživi zatočeništvo u Mauthauzenu i njih dvojica su se ponovo spojila poslije rata.

Među nagrađenim ostvarenjima Polanskog je priča o Jevrejinu koji je preživio holokaust, film Pijanista iz 2003. godine koji je nagrađen Oskarom.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije