Jet set

Salma Hajek bijesna zbog Barbie lutke Fride Kalo

Salma Hajek bijesna zbog Barbie lutke Fride Kalo
Foto: AP | Salma Hajemk bijesna zbog Barbie lutke Fride Kalo

Ona se nikada nije trudila biti ili izgledati poput nekog drugog. Frida Kalo je slavila jedinstvenost, istakla je glumica Salma Hajek (51) u objavi na društvenoj mreži komentarišući Barbie lutku u čast ove poznate umjetnice.

Meksikanka se naljutila jer je američka kompanija za Dan žena pokrenula liniju Barbie lutaka posvećenu značajnim ženama iz istorije i sadašnjosti, a u njih je uvrstila i slavnu slikarku Fridu Kalo koju je Hajek tumačila u autobiografskom filmu.

"Kako su je mogli pretvoriti u Barbiku. Ne mogu vjerovati da su napravili lutkicu od naše Friduče koja nikada nije htjela biti kao ostali i uvijek je slavila originalnost", napisala je glumica i upozorila na izgled tijela Barbie koju su stvorili prema meksičkoj umjetnici. Naime, lutka nema potpuno spojene obrve kao što je imala Kalo i prema tome je bila prepoznatljiva. Uz to, njena odjeća nema motive koji su bili na odjeći slikarke.

Oko cijelog 'incidenta' se oglasila i Fridina pranećakinja Mara de Anda Romeo koja tvrdi da Mattel nije imao pravo koristiti lik umjetnice za lutku, ali ne planira ih tužiti niti je zabraniti nego zahtijeva da promijene njen izgled, piše "The Los Angeles Times". Iz kompanije su rekli kako prava na lik umjetnice posjeduje kompanija Frida Kahlo Corp. s kojom su sarađivali na izradi lutke. Dodaju kako ne planiraju povući Barbiku iz prodaje.

"Lutka inspisana Fridom slavi njena postignuća, heroizam i doprinos koji je slikarka napravila u svijetu umjetnosti za žene. Njen izuzetni život i umjetnost nastavljaju uticati na druge i inspirisati ih da slijede svoje snove i 'slikaju' sopstvenu stvarnost", istakli su iz Mattela.

Ni obožavaocima Fride i njenih djela se nije svidjelo što su feminističku ikonu pretvorili u lutkicu koja propagira stereotipe o ženama i postavlja djevojčicama nerealne ciljeve kada je riječ o izgledu.

"Nema jednu obrvu kao Frida i šokantno je što kompanija želi dodati svom Barbie brendu feminizam dok istodobno nameće zapadne standarde ljepote", zaključili su fanovi na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije